Nour Said Belkasmi (D66) en Tahsin  Bülbül (DENK) bezoeken ook de jongeren in de wijken van Amersfoort.
Nour Said Belkasmi (D66) en Tahsin Bülbül (DENK) bezoeken ook de jongeren in de wijken van Amersfoort. BDUmedia
Samen tijdens corona

Raadsleden in de ramadan: 'Corona heeft het wel een klein beetje verpest ja'

10 mei 2020 om 08:30 Corona Samen tijdens corona

AMERSFOORT Veel moslims in Amersfoort zijn momenteel bezig met de ramadan. Ook raadsleden Nour Said Belkasmi (D66) en Tahsin Bülbül (DENK) zijn afgelopen week begonnen aan de vastenmaand.

Jeroen van der Veer

De ramadan is inmiddels in volle gang. In de vastenmaand staan, normaal gesproken, samenkomsten centraal. Het is een maand waar veel moslims naar uitkijken, maar vanwege corona is de ramadan nu anders dan anders. Zo ook voor twee raadsleden uit de Amersfoortse politiek.

Het vasten is al pittig, maar Nour Said Belkasmi (D66) en Tahsin Bülbül (DENK) hebben vooral moeite met het gegeven dat er geen moskeebezoeken en familiebijeenkomsten mogelijk zijn. ,,Juist die twee dingen zijn voor mij erg belangrijk”, aldus Belkasmi. ,,Dat mis ik nu het meest en dat is denk ik, vooral mentaal gezien, het zwaarst.”

ELKAARS GELUK Alsof de ramadan op zich al geen uitdaging is, vraagt de huidige coronacrisis om wat extra doorzettingsvermogen en kracht van islamitische Amersfoorters deze maand. Net als veel andere moslims vasten zij als de zon op is en gaan daarmee door tot zonsondergang. Daarna volgt de iftar waarbij vaak gezamenlijk gegeten wordt . ,,Dat beperken we nu tot het minimum”, aldus DENK-raadslid Bülbül. ,,Het liefst heb ik mijn hele familie om mij heen tijdens deze maand, maar dat gaat helaas echt niet. Ik zie dus eigenlijk alleen het gezin waarin ik ben opgegroeid. Corona heeft voor mij de mooiste maand van het jaar wel een beetje verpest, ja”, zegt Bülbül.

,,In zo’n maand proef je letterlijk en figuurlijk elkaars geluk en dat is nu niet mogelijk. Maar goed, niemand heeft hierom gevraagd en we moeten nu op een andere manier zorgen voor verbinding. Ik doe veel aan beeldbellen en ik stuur mensen die ik ken wat vaker een berichtje. Normaal spreek je hen even snel na het avondgebed bij de moskee, nu bel ik ze.”

RAMADAN-KIDS ,,Het is heel vreemd”, vult Belkasmi (raadslid D66) aan. ,,De verbinding en het samenzijn mis ik ook. Toch moeten we hier misschien wel extra veel kracht uithalen. Je moet de ramadan meer dan ooit alleen doen. Toch ben je op één of andere manier toch dicht bij elkaar, omdat je met hetzelfde te maken hebt. Je zoekt contact via de telefoon en belt de ouderen wat vaker dan normaal op.”

Vooral nu in deze zware periode elkaar een helpende hand bieden vindt het tweetal belangrijk. Zo helpt de familie Bülbül hun Syrische buren, die daar maar wat blij mee zijn. ,,Naast mijn ouders wonen mensen die half Syrisch zijn. Tijdens de ramadan aten zij altijd met ons mee en maakten we plezier. Helaas gaat dat nu niet. Toch vergeten wij ze niet en proberen wij hen erbij te betrekken. Zo kookt mijn moeder extra eten en dit brengen wij naar de buren. Zij noemt hen gekscherend hun ‘ramadankids’.”

ADEMRUIMTE Iets meer naar elkaar omkijken, dat is ook wat Belkasmi de mensen mee wil geven. Zo is hijzelf aangemeld bij een organisatie waarbij hij als vrijwilliger boodschappen doet voor mensen die dat momenteel niet kunnen en/of durfen. ,,Maar voor de jeugd is het ook erg moeilijk”, beseft hij zich. ,,Vaak zitten zij met meerdere broertjes of zusjes en ouders in een kleine woning. Zij willen ademruimte en dat begrijp ik goed. Gelukkig kan een enkeling weer sporten, maar we moeten ook de overige jongeren niet uit het zicht verliezen. In de Meridiaan ben ik met veel jeugd in gesprek en probeer ze te helpen waar mogelijk.”

,,We zitten allemaal in deze ellende”, weet ook Bülbül. ,,Daarom moeten we naar elkaar omkijken. De jeugd heeft het moeilijk, maar zij moeten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid ook niet vergeten. Zij worden misschien niet zo snel ziek, maar kunnen hun ouders of naasten wel aansteken. Dat probeer ik groepjes jongeren voor te houden als ik ze zie en daarop aanspreek. Soms werkt het. Ik voel het als mijn plicht om ze daar wel op te attenderen.”

VIES TEGENGEVALLEN Zelf hebben Bülbül en Belkasmi ook een belangrijke rol in de maatschappij. Zo zijn zij raadsleden in Amersfoort en moeten zij het college van B en W controleren. Waar normaal gesproken vergaderingen en bijeenkomsten in het gemeentehuis plaatsvinden, moet in deze coronatijd alles digitaal. ,,Dat is mij vies tegengevallen”, aldus Bülbül. ,,Je mist het non-verbale contact en iemands houding bij een discussie. Ik ben van mening dat stevige discussies nodig zijn om tot de juiste conclusies te komen en dat lukt online toch minder goed. Toch wil ik benadrukken dat de stad hier niet onder lijdt. De belangrijkste onderwerpen worden besproken en behandeld en we proberen dit met z’n allen zo goed als mogelijk te doen.”

,,Laat ik voorop stellen dat ik blij ben dat we alsnog kunnen vergaderen”, benadrukt Belkasmi. ,,Maar ideaal? Nee, dat is het niet. Het is behelpen en ondanks alles lukt het ons toch de stad te besturen. Daar ben ik oprecht trots op.”

Volhouden, genieten van de vastenmaand en op elkaar letten. Dat is wat de twee raadsleden mee willen geven aan Amersfoorters. ,,Als je goed op jezelf let, doe je dat indirect ook voor een ander. Houd zelf afstand, blijf waar mogelijk thuis en doe geen gekke dingen”, sluit Bülbül af. ,,Samen kunnen wij dit en hopelijk blijven we met z’n allen zo verdraagzaam… want dat merk ik wel: we zijn allemaal wat liever voor elkaar.”

Dit verhaal kwam tot stand dankzij een subsidie van - en in samenwerking met de gemeente Amersfoort:
,,We leven al een paar weken met veel onzekerheden en zorgen en toch lukt het ons om er met zijn allen de schouders onder te zetten", aldus burgemeester Lucas Bolsius over de nieuwe samenwerking met de BDU Media, de uitgever van De Stad Amersfoort. ,,In Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen zie ik heel veel mooie initiatieven ontstaan. Al die initiatieven die de afgelopen weken voor elkaar worden georganiseerd, laten zien hoe hecht we zijn in deze stad. Samen gaat het ons lukken door deze tijd heen te komen. Vandaar dit initiatief om verhalen te delen die laten zien dat we er voor elkaar zijn."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie