De school stond bekend als R.K. Kweekschool voor Meisjes, een voorloper van de tegenwoordige Pabo opleiding.
De school stond bekend als R.K. Kweekschool voor Meisjes, een voorloper van de tegenwoordige Pabo opleiding. Archief Eemland
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: De Herenstraat

Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder. 

Enigszins verborgen in de binnenstad ligt de Herenstraat, die van Plantsoen-Oost naar de Zuidsingel loopt. Wie tegenwoordig door de straat loopt, ziet aan de linkerzijde in eerste instantie een betrekkelijk saai jaren 70 gebouw staan met de naam ‘Agnietenhove’, behorend bij het immense kloostercomplex van ‘Congregatie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort’. Achter de jaren 70 gevel gaat echter een schoolgebouw schuil dat gebouwd is tussen 1895 en 1902. De school stond bekend als R.K. Kweekschool voor Meisjes, een voorloper van de tegenwoordige Pabo opleiding. De opleiding verhuisde in 1933 naar het nieuw gebouwde klooster Onze Lieve Vrouw ter Eem aan de Daam Fockemalaan waarna het gebouw aan de Herenstraat een nieuwe bestemming kreeg als ‘Huishoudschool Sint Anna’. In 1970 werd het gebouw gesplitst in drie lagen en kreeg het een nieuwe voor- en achtergevel waarna het een verzorgingstehuis werd, alleen aan de twee topgevels aan de zijkant is het oude schoolgebouw nog terug te herkennen. 


Alleen aan de twee topgevels aan de zijkant is het oude schoolgebouw nog terug te herkennen.  Foto: David de Vries.

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu.

advertentie
advertentie