In 1949 verdween de tramlijn, maar het plantsoen en dubbele rijbaan bleven nog enige tijd gehandhaafd.
In 1949 verdween de tramlijn, maar het plantsoen en dubbele rijbaan bleven nog enige tijd gehandhaafd. Archief Eemland
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: Daam Fockemalaan

Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder. 

Soms is de locatie van een oude foto direct te herkennen, soms is het een lange zoektocht. Deze week een foto van de laatste categorie: de Daam Fockemalaan in 1927. Wie de foto van krap honderd jaar geleden bekijkt, ziet een rustige dubbel slingerende weg met daartussen een plantsoen waar de tram naar Zeist doorheen rijdt. De tramlijn van het station naar Zeist reed zijn eerste rit in 1914, een jaar voordat de Daam Fockemalaan werd aangelegd. In 1924 kwamen de elektriciteitskabels boven het plantsoen te hangen toen de tram overging van benzine aandrijving op elektrische aandrijving. In 1949 verdween de tramlijn, maar het plantsoen en dubbele rijbaan bleven nog enige tijd gehandhaafd. In de jaren 70 werd de straat heringericht en deels verlegd, waarmee de op de oude foto zichtbare bocht grotendeels afgesneden en het plantsoen in het midden opgeofferd werd. Vermoedelijk zal de straat binnen nu en afzienbare tijd opnieuw ingrijpend veranderen met de aanleg van de omstreden westelijke ontsluiting.


Vermoedelijk zal de Daam Fockemalaan binnen nu en afzienbare tijd opnieuw ingrijpend veranderen met de aanleg van de westelijke ontsluiting.  Foto: David de Vries

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu.

advertentie