,,Na afloop effe een lentebokkie bij Stadsbrouwerij De Drie Ringen. Dan op naar mijn fiets die ik (expres) bij restaurant Dara had gestald."
,,Na afloop effe een lentebokkie bij Stadsbrouwerij De Drie Ringen. Dan op naar mijn fiets die ik (expres) bij restaurant Dara had gestald." Rinus van Denderen

Column Joop de Keijzer: ‘Fiets door naar het Annie Brouwerplantsoen en kan al gelijk mijn fiets nergens kwijt’

31 mei 2023 om 10:15 Column

Column: Zomer!

Tijdens het schrijven van dit stukkie luister ik naar een vijftal uitvoeringen van ‘Summertime’. Dit prachtige nummer is zeker duizenden keren gecoverd maar blijft een weergaloos meesterwerkje van George Gershwin. Op de achtergrond hoor ik Chet Baker op trompet daarna nog Billy Holiday, Janis Joplin, Doc Watson en Brian Wilson.

Dagelijks fietst uw stukkiesschrijver, twee knoflookteentjes per dag, door de binnenstad om te genieten van de sfeer, de mensen, biertjes, bitterballen en de altijd aardige bediening met de boodschap ‘Geniet ervan’ of ‘Enjoy’.  

Als BBA’er (Beetje Bekende Amersfoorter) wordt er vaak vanaf het terras van De Blauwe Engel keihard ‘Jopiejoo’ geroepen en ‘Mot je geen bruggie bedienen?’ Zwaai op de pleinen naar Jan en Alleman, maak een praatje met de altijd opgewekte wethouder Micheline Paffen die net flyers heeft uitgedeeld op het Euterpeplein, trots het T-shirt laat zien met ART.1 Midden Nederland, voor gelijke behandeling tegen discriminatie. Moet stoppen van Marco die effe kwijt wil dat ie mij had gezien als rijinstructeur in ‘Westenwind’ en mis net de onthulling (en champagne) van de boombankjes op de Stadsring door wethouder Tyas Bijlholt. 

Fiets door naar het Annie Brouwerplantsoen om verleidelijke geuren op te snuiven op Foodfestival Lepeltje/Lepeltje en kan al gelijk mijn fiets nergens kwijt. Een zee van rijwielen op de Kleine Koppel, Eemplein en Zandfoort aan de Eem want daar was de Dutch International Tangoweek. Als ik onder het spoortunneltje loop word ik spontaan omhelsd door een schat van een dame die tijdens de knuffel roept; ,,Dit heb ik altijd al een keer willen doen!” Was kort van mijn stuk maar kon er daarna hartelijk om lachen en loop vrolijk neuriënd naar het plantsoen. Bij de ingang zie ik een poster met een vermissing, valkparkiet Vinci, en je kon een 06 nummer bellen. Kindertjes waren aan het timmeren. Als een kleuter op zijn vingertje slaat doet papa er een kusje op en mama wil nu wel aan de witte wijn. Rijen voor de cocktailbar voor een Aperol of Lemoncello Spritz, voor Mooie Bieren Bar (MBB) en voor Mexican BBQ met sappige lappen vlees boven een knappend houtskoolvuur. Rijen voor ijskarretje ‘Belicio’ en patatkoning Van Gogh. Maak babbeltje met Fredje en zwaai joviaal naar Evert. Loop over een houten brugje naar de overkant waar het ook vol zit met Lekkerbekken en Bourgondiërs. Iets verder staat de rommelmarkt maar mag van Joet, met kraampje ‘Boek & Zo’, niet rommel zeggen maar Mooie Spullenmarkt.

Na afloop effe een lentebokkie bij Stadsbrouwerij De Drie Ringen. Dan op naar mijn fiets die ik (expres) bij restaurant Dara had gestald. Dat was natuurlijk vragen om plaats te nemen op een bankje waar Twan mij een ‘Ongelovige Thomas’ inschenkt voor Joop van ‘Jopen’. 

 Zit net een paar minuten op het terras, schijt er een kauwtje in mijn glas! Wat een heerlijke stad is Amersfoort toch!

Joop de Keijzer

Joop de Keijzer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie