Columnist Joop de Keijzer en presentatrice Nilia Sookhoo.
Columnist Joop de Keijzer en presentatrice Nilia Sookhoo. Gerrie Kuper
Column

Plopperdeplop

3 mei 2023 om 10:15 Column

Eerst mijn muziekkeuze van vandaag. Kleine ode aan drie overleden muzikale helden waar ik aan terug moest denken na hun overlijdensberichten. David Crosby met ´Hero´, Harry Belafonte met ´Island in the Sun´ en Paul van Vliet met ´Meisjes van 13´ en ´Veilig achterop bij vader op de fiets´.

De zon schijnt inmiddels volop dus uw stukkiesschrijver, zit aan de laatste tompouce, heeft weer een lijstje gemaakt met onder andere ´Sunshine On My Shoulders´ van John Denver, ´Good Day Sunshine´ van The Beatles, ´You Are My Sunshine´, Ray Charles en ´Let The Sunshine In´, The 5th Dimension. 

Meeneuriënd denk ik terug aan een gedenkwaardige zonnige Koningsdag 2023. Was brugwachter van dienst en het oranje tintje met oranje bloemetjeskrans en dito kabouterplopmuts waren een schot in de roos. Ouders en kinderen reageerden spontaan op deze kolderieke verschijning. Er werd getoeterd, gezongen, foto’s gemaakt en het ´plopperdeplop´ klonk door de hele binnenstad als ik na een brugopening snel weer op mijn oranje fiets het feestgedruis indook. Zelfs de brandweerploeg die gezellig buiten zat liet het Ploplied over de Brabantsestraat schallen en de brandweerdames en -heren zongen het vol overgave mee als ik weer verscheen voor een volgende bediening. 

Wat uw stukkiesschrijver, klodder tompoucevulling op toetsenbord, opviel die dag waren veel vragen om informatie over Amersfoort. Deense toeristen die de weg kwamen vragen naar ´Long John´ op het Lieve Vrouwekerkhof. Als ik met gebaren en een beetje Engels het probeerde uit te leggen leek ik net op gebarentolk Irma Sluis alleen was ik dan de stuntelige variant!

Er kwam ook een oudere heer uitleggen dat de vlag aan het stadhuis keurig wapperde maar het stoorde hem dat de oranje wimpel aan het blauwe gedeelte was vastgemaakt en niet bovenaan in de top hing. Tot zijn verontwaardiging deden de boa’s er niets mee. Leek in mijn brugwachtershuisje soms wel een kleine dependance van het VVV kantoor. Deelde flyers uit van ´Mooi Amersfoort´, fietsboot Eemlijn, City Marketing en deelde informatie over de Eemhaven. Dan weer als een speer de drukte in bij de kleedjesmarkt in De Nieuwe Stad om voetje voor voetje te aanschouwen hoe vindingrijk ouders en kinderen waren om een euro (of meer) te scoren. Geweldig om te zien hoe enthousiast ze reageren als kabouter Plop bij hun kleedje komt staan. Biertje drinken op de nieuwe stoelen van stadsbrouwerij ‘De Drie Ringen’, genieten van een geweldige gitarist, Aaron Asbury, die de zestiger en zeventiger jaren deed herleven. Komisch werd het als feestgangers met een drankje op gingen rijmen en dichten op brugwachter Plop. ,,Kijk, kabouter Plop drukt op een knop, gaat zo de brug op.” ,,Je staat er leuk op, Plop.” ,,Kabouter Plop heeft zeker een slokkie op.” ,,Meneer Plop, mijn moeder wil bij u achterop!”

Een onvergetelijke Koningsdag. Plop had pijn in zijn kop! 

Joop de Keijzer

Joop de Keijzer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie