Afbeelding
Rinus van Denderen
Column

Wat een prut zomer

Column

Als ik dit stukkie aan het tikken ben klinkt uit de muziekboxjes ‘Summertime’ van Brainbox. Chagrijnig kijk ik door het raam naar buiten. Het heeft net weer stevig geregend met windvlagen, onweer en bliksemschichten. Tijdens mijn brugwachtersdiensten regelmatig zeiknat geregend op weg naar Koppel- en of Kwekersbrug. Thuis iets droogs aangetrokken en weer op de fiets naar een nieuwe brugopening. Onze Eemhaven ligt dagelijks stampvol, is een populaire locatie onder de recreatievaart aan het worden. Voortdurend moeten we passanten voor de Kwekersbrug laten aanmeren, want de haven ligt dan vol en de kans op een plekje is niet zo groot want de meeste bootbewoners boeken vaak nog een dagje (of twee) bij, omdat Amersfoort een mooie stad is met veel bezienswaardigheden en gevarieerde horeca. 

De camperplaats bij de brandweer staat ook vaak met drie campers al vol, waardoor nieuwkomers of moeten wachten of doorrijden naar een ander plekje. Heb één keer een korte broek gedragen op een schaarse zonnige zomerdag. Dat is al weer enkele weken geleden dus de melkflessen blijven spierwit onder de lange broek. 

Het is voor uw stukkiesschrijver, heeft de pruimen ontdekt, echter niet allemaal kommer en kwel. Mevrouw de Keijzer heeft op YouTube een paar smakelijke recepten ontdekt, experimenteert in de keuken met heerlijke ingrediënten. De kersen lijken elk jaar groter te worden, want zowel Kwekerij ‘Bloeidaal’ als de markt komen met kersen zo groot als pruimen. Inmiddels zingt Dusty Springfield ‘Summer Is Over’, maar veertig graden of meer in Zuid-Europa met bosbranden, doden, gewonden en ontruimingen is ook niet iets om vrolijk van te worden. 

De regenton loopt al dagen over, de slakkenbakjes met prijzig merkbier zitten weer boordevol, worden opnieuw schoongemaakt en gevuld met gerstenat. De slakken liggen al op de loer, verdringen elkaar om maar zo snel mogelijk bij de bakjes te komen, laten zich uit planten, struiken en bomen vallen om als eerste bij het bierfestival te zijn. De kattenstront is met één hoop per dag iets minder, want de door mevrouw de Keijzer geplaatste satéstokjes hebben toch wel iets effect op het schijtgedrag van Woezel, Pip, Poeki, Tijgertje, Minoesch, Boris en Balou. Door die vieze groene vliegen die op de goor stinkende hopen afkomen, weten we wel precies waar we moeten zoeken en graven het met de neus dicht maar weer op uit de tuinaarde. 

Op de achtergrond hoor ik ‘Here Comes The Sun’ van George Harrison (The Beatles). Moet het toch weer effe over Amersfoorts topatlete Femke Bol hebben. Deze kanjer groeit naar grote hoogte, is lyrisch over de Spelen in Tokio. Eten is lekker, ze slaapt lekker, de baan is lekker snel, zit lekker in haar vel, loopt lekker nog effe een extra race, voor haar is alles super. Als alles lekker volgens plan verloopt, pakt ze ook nog lekker goud in Tokio. Niets is te dol voor onze Femke Bol!

Joop de Keijzer

advertentie
advertentie