Afbeelding
Rinus van Denderen
Column

Wat een zondag!

Column

Was brugwachter van dienst op deze zalige, zonnige, zinderende, zomerse zondag 9 mei 2021.

Na een inspectie bij het sanitair en een rondje door de haven drinkt uw stukkiesschrijver, die dag fluitend op pad, traditiegetrouw koffie bij fietsboot Eemlijn. Was lekker druk met passagiers voor Soest, Baarn, Eemdijk en Spakenburg. Een jonge vrouw met aangepaste fiets voor haar twee kleine meisjes wil ook mee, zet haar kroost naast mij op de grond. ,,Mijn oma is dood”, zegt de jongste terwijl ze haar handje naar mij uitsteekt om op te stappen. ,,Ze is in de aarde gegaan”, gaat de oudere zus verder die daarna dartel de trappen bij de opstapplaats op en afspringt. Wist even niet wat ik zeggen moest en dat gebeurd niet zo vaak. Als het gezinnetje daarna door de Kwekersbrug vaart staan de dametjes vrolijk naar me te zwaaien, maakt hun moeder een foto van het tweetal. Hetzelfde ritueel vervolgens bij de Koppelbrug en mama roept, ,,Lief van ze, hè”, ik knik glimlachend.

Wat hebben ze hun vaste klantenkring gemist. Ik vergeet bijna dat het om 18.00 uur weer afgelopen is met het terrasbezoek

Het weer is ideaal voor de horeca. Besluit na de lunch het centrum in te fietsen, want ik wil massa’s genietende bezoekers zien zitten op elk terras in de binnenstad. Eerst laat ik nog wat passanten binnen die Amersfoort willen bezoeken, de oude historische binnenstad willen bezichtigen. Het eerste wat ze echter doen is een ijsje eten bij Vitelli waar alle stoeltjes bezet zijn, ijscoboer Jeroen van Voorn opgetogen het ene bolletje op het andere stapelt.

Fiets vervolgens langs Oliemolenhof, Kroast en Het Lokaal waar het gezellig druk is. Daarna langs stadsbrouwerij De Drie Ringen waar ik slalommend langs overstekende terrasbezoekers fiets. Eindelijk een dag waarop het plezier van alle horecaondernemers weer een beetje terug is, de handen uit de mouwen worden gestoken. Volle dienbladen op het Lieve Vrouweplein, elk tafeltje is bezet. Schalen met heerlijk geurende tapas vliegen de keukens uit, biertap maakt overuren.

Op de Hof is het zowaar nog drukker. Er wordt meegezongen met een gitaarspelende straatmuzikant die gelukkig een breed repertoire heeft, in zijn koffertje al heel wat muntgeld. Links schiet een schoteltje met bitterballen voorbij, rechts een schaal met salade, gebakken platbrood en dip van olijfolie.

Groenmarkt hetzelfde verhaal. Geen stoeltje, tafeltje of krukje meer vrij, het volle plein is eindelijk tot leven gekomen. Er wordt gezoend, geknuffeld met en zonder mondkapje. Appelmarkt bloeit op, de speciaalbieren van biercafé De Dikke Koning zijn zeer in trek. Kafé van Zanten is dolblij met de toeloop. Wat hebben ze hun vaste klantenkring gemist. Ik vergeet bijna dat het om 18.00 uur weer afgelopen is met het terrasbezoek. Maar gelukkig is fietsbootschipper Huub en zijn bemanning nog aan het opruimen en schoonmaken, mag ik op het voordek aanschuiven met een stadsbiertje. ‘Perfect Day’, zong Lou Reed al eens. Een mooiere afsluiting van een topdag bestaat er even niet!

Joop de Keijzer.

advertentie