Columnist Joop de Keijzer
Columnist Joop de Keijzer Foto: Rinus van Denderen
Column

Prettige gesprekjes

23 juni 2021 om 09:15 Column

Ze stopt speciaal bij de Kwekersbrug om te kijken of mijn benen in die korte broek inderdaad melkfleswit zijn. Na het lezen van m’n stukkie wilde ze het met eigen ogen aanschouwen, vond het best meevallen.

Vaak stoppen bekende Koppelbewoners of andere Amersfoorters om effe een praatje te maken als uw stukkiesschrijver, tevens nieuwe haringslokker, in het brugwachtershuisje net de brug heeft bediend. Meestal is het een korte groet of zwaaien met de kreet ‘Alles goed?’ Maar vaak staan ze te wachten tot ik naar buiten kom om een praatje te maken. Zoals Peter, voormalig raadslid, en voorzitter van Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort(SGLA). Met deze betrokken wijkbewoner is het gezellig bijpraten over zijn vervlogen carrière in de Amersfoortse politiek en de vele anekdotes die hij spontaan oplepelt. Waren behoorlijk geschrokken van het overlijden van voormalig wethouder Marianne Burgman die we beiden nog hebben gekend uit ons raadslidmaatschap. Hij als D66 raadslid, uw stukkiesschrijver, sceptisch Oranjefan, als raadslid voor Leefbaar Amersfoort.

Lachen met Kwekerswegbewoner Kees die veel te lang op de brug moet wachten, trots verteld dat hij misdienaar (acoliet) is geweest. Nu al weer een jaar of dertig een latrelatie heeft met zijn achtenzeventig jarige lieffie die niet meer weg wil uit hun huisje aan de Kwekersweg.

Vitelli ijscoboer Jeroen komt met zijn speciale bakfiets haastig langs gesjeesd want er moeten weer honderden liters ijs gemaakt worden. Is een gekkenhuis bij zijn voormalig pompstationnetje naast de brug.

Van het groepje Sassianen bij de haven stopt Leo nog wel eens om over die goeie ouwe tijd te filosoferen en Piet heeft inmiddels een nieuwe fiets nadat hij door zo’n 45 km karretje (Canta) is platgereden. Maar die 110 kilo kan tegen een stootje, hij kwam met de schrik vrij.

Alle Sassianen spraken er schande van dat die prachtige witte duif, een kunstwerk van Sassiaan Arie, door zwemmers van zijn sokkel is getrokken, waarschijnlijk op de bodem van de haven ligt. Samir komt zijn fonkelnieuwe scooter laten zien. Ik weet tot zijn stomme verbazing alles van deze brommer want mijn kleinzoon Jason heeft hetzelfde type gekocht en uitgelegd hoe alles werkt. Als ik Samir vertel dat mijn eega een mobylette heeft gehad en ik een puch staat hij met zijn oren te klapperen want dat was zo ver voor zijn tijd. Neem rustig de tijd om naar Appie te luisteren die zijn vrouw onlangs verloor, het er heel moeilijk mee heeft. Vind het pijnlijk als tijdens zijn ontroerende verhaal mijn telefoon gaat.

Hans, oud-fotograaf van dit prachtblad, wandelt samen met zijn meissie vrijwel dagelijks langs, gaat een ijsje eten met zijn kleinkinderen. Uw stukkiesschrijver, zelfbenoemd geestelijk adviseur, is niet alleen hartstikke blij met zijn baantje als brugwachter maar ook als luisterend oortje daar in zijn ‘kantoortje’!

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie