In een nieuw onderkomen op de Havik zaten de dames ijverig de broches te fabriceren voor het aankomende Smartlappenfestival.
In een nieuw onderkomen op de Havik zaten de dames ijverig de broches te fabriceren voor het aankomende Smartlappenfestival. Peter Heuts

Column Joop de Keijzer: ‘Met maatje Peter zag ik hoe de dames de broches voor het Smartlappenfestival fabriceerden’

28 februari 2024 om 10:15 Column Columns Joop de Keijzer

Kleine stukkies

Begin met Chantal, Edith, Iris en Esther te bedanken voor het compliment dat ze me stuurden naar aanleiding van mijn stukkie van vorige week over het ontroerende kunstwerk ‘Stille Strijd’ van kunstenares Esther Stolz. Ben gevleid, lieve dames! 

Ondanks de vele regen en de harde wind valt dit prachblad op woensdagmiddag steeds weer keurig op de mat door toppertje Linea en stond uw stukkiesschrijver, weer eens balkenbrij gebakken, bij de schaarse zonnestralen als een stokstaartje met zijn gezicht naar de zon gekeerd maar na een paar minuten was het al weer voorbij, trok het zoveelste regenfront over Amersfoort. 

Ook vanaf deze plek wil ik de familie Bol feliciteren met hun atletische wereldtopper Femke die vorige week 23 lentes jong is geworden.
Was van de week ook bij fietsreparateur Blom in Hoogland waar mijn oranje rijwiel een APK beurt heeft gekregen zodat ik weer veilig en zonder problemen van (Kwekers)brug naar (Koppel)brug kan fietsen als we weer een nieuw seizoen brugwachter mogen spelen. Maar als ik in de winkel rondkijk zie ik aan een fietsonderdelenwand dat de BoerBurgerbeweging (BBB) hier een plekje heeft veroverd maar het blijkt niets met de boeren te maken te hebben en de associatie met Van der Plas bestaat niet want Caroline heeft absoluut niks met fietsen volgens zeer onbetrouwbare Haagse politieke bronnen!

Dan nog een opmerkelijk vrijwel wekelijks terugkerend ritueel bij visboer De Graaf op de vrijdagmarkt op de Hof. Elke keer als mevrouw De Keijzer komt aanlopen heeft Evert haar al in het vizier. ,,Heb ze al in de frituur gedaan”, roept visvrouwtje Tineke enthousiast en de vele klanten voor de kraam kijken verbaasd om. ,,Heb er een paar extra mosselen ingedaan”, fluistert William samenzweerderig en Billy zegt met een knipoog: ,,Vooruit, geef maar 5 euro.” En Evert roept net iets te hard: ,,Tot volgende week, wijffie, dan hebben we ook weer die zalmbuikjes.” Daarom eten we telkens ruim twee dagen van de zalige visproducten van De Graaf als ze met twee tassen vol thuiskomt. 

Met maatje Peter afgelopen maandagavond een impressie gemaakt van het naaien, spelden, knopen en lijmen van de smartbroche die elk jaar een vast onderdeel uitmaakt van het Smartlappenfestival op 13/14 april in de hele binnenstad van Amersfoort. In een nieuw onderkomen op de Havik zaten de kleurrijke dames, vrolijk levensliederen zingend, ijverig de broches te fabriceren met Bep Kersten als deejay. Dit prachtige sieraad gaat op 13 maart in de historische Mannenzaal aan de Westsingel officieel door burgemeester Lucas Bolsius met enig ceremonieel overhandigd worden aan een bekende Nederlandse artiest of zanger(es). 

Wie weet grijpt onze burgemeester effe gretig naar de microfoon om zijn vocale talent te laten horen als hij zijn favoriete smartlap ‘Manuela’ van Jacques Herb ten gehore brengt!

Joop de Keijzer

Meer columns van Joop de Keijzer vind je hier.

Joop de Keijzer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie