Voor zijn 76ste verjaardag kreeg Joop een whiskyproeverij cadeau.
Voor zijn 76ste verjaardag kreeg Joop een whiskyproeverij cadeau. Stan de Keijzer
Column Joop de Keijzer

‘Dat oprichter Han van Wees niet bang was om risico’s te nemen bleek wel uit de prachtige verhalen’

24 januari 2024 om 10:15 Column

Whisky Walhalla

Kreeg voor mijn verjaardag buiten alle kaarten, appjes, mailtjes, biertjes, sokken en warme sjaal, ook nog een whiskyproeverij cadeau. Zaterdagmiddag werd ik door mijn zoon opgehaald, rijden naar de Leusderweg waar Van Wees, Specialisten In Gedistilleerd, is gevestigd. Maar liefst 6000 (!) flessen waarvan 1200 whisky’s. De deur zwaait open, gastheren Maarten van Dijk en Marc Stolk verwelkomen ons met een grote glimlach, krijgen rondleiding door het prachtige pand met zijn gigantische voorraad. 

Uw stukkiesschrijver, heel vroeger bij slijterij De Moor in de Langestraat gewerkt, valt stil. Er staan een paar heren met hun neus boven een proefglaasje (Tasting Glas) waarna ze voorzichtig een nipje nemen. ‘Dat ga ik straks ook doen’, denk ik hardop. Met Maarten gaan we via een buitenplaats met grote vaten drank naar boven waar een enorme zolder is ingericht, ook hier een voorraad met gedistilleerd. In deze enorme ‘Mancave’ staan whisky’s met een duizelingwekkend prijskaartje en die speciale whisky uit mijn geboortejaar (1948) in een speciale verpakking kost duizenden euro’s, is de trots van Van Wees. Dat oprichter ‘Maestro’ Han van Wees een neusje had voor zakendoen en niet bang was om risico te nemen bleek wel uit de prachtige verhalen die Maarten tussen het proeven door, aan ons vertelde.

Van Wees begon een sigarenzaak op de Hof, bouwde daarna zijn imperium langzaam op tot wat het nu is. Zag ook nog een foto waarop Han (inmiddels 91!) in traditionele klederdracht de onderscheiding ‘Master of the Quaich’ in ontvangst nam. Kocht hele scheepladingen op en men kon niet meer om deze gigant heen.

Tijd voor de eerste drie amuses (vloeibaar!) Om de smaakpapillen zuiver te houden mocht ik van te voren geen sambal of knoflookteentje eten. Voorzichtig die grote neus van mij in het glaasje en een heel klein beetje nippen. Een smaakexplosie vond er plaats in de keijzerlijke slokdarm waarna het goddelijke distillaat nog minuten lang bleef hangen in neus en gehemelte. Zes keer werd dit herhaald. Uiteindelijk sprong voor mij Glenlossie 2012 Single Malt Scotch Whisky eruit als mijn favoriet. Wat een ervaring is dit geweest. Héél licht beneveld nemen we hartelijk afscheid van Maarten en Marc. Heerlijk geslapen!

De volgende dag effe op de fiets gestapt om mijn hoofd leeg te maken. Rij door de binnenstad en fiets op met het sympathieke raadslid Hugo Kruyt die op weg is naar de Joriskerk. Rij verder en wordt meewarig aangekeken als ik een statiegeldblikje opraap. Eindig bewust bij de Pissende IJsbeer Ursus. Het ontmantelen is al begonnen en klimaatactivisten nemen op hun manier afscheid van dit fenomeen. Teleurgesteld dat er geen oplossing en/of locatie is gevonden grijp ik thuis emotioneel naar de drank, zet Rory Block met ‘Lovin’ Whisky’ op, neem een scheutje whisky. Straks lekker zuurkool met kuiltje jus en een balletje gehakt!

 Joop de Keijzer


(Foto: Stan de Keijzer) 

Joop de Keijzer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie