Bij de officiële opening van het kunstwerk Stille Strijd sprak onder meer Diggy Dex.
Bij de officiële opening van het kunstwerk Stille Strijd sprak onder meer Diggy Dex. Ewerdt Heideman/Smulders AV

Column Joop de Keijzer: ‘Het kunstwerk staat symbool voor eenzaamheid en uitzichtloosheid, hoor ik als ik mensen spreek’

21 februari 2024 om 10:15 Column Columns Joop de Keijzer

De Stille Strijd

Elke dag fiets ik naar het Eemplein om even stil te staan bij het indrukwekkende kunstwerk ‘Stille Strijd’. Het kunstwerk staat symbool voor onmacht, eenzaamheid en uitzichtloosheid, hoor ik als ik mensen spreek die uit de hele regio komen om naar deze aangrijpende creatie te kijken of om er een bloemetje, kaartje, of knuffeltje neer te leggen maar ook om er een kaarsje of waxinelichtje te branden. Een enkeling knielt zelfs naast het beeld om de kaartjes met tekst of gedichtjes te lezen of een gedoofd kaarsje weer aan te steken. 

Wat dit beeld heeft losgemaakt weet kunstenares en maker Saskia Stolz maar al te goed. Vanaf de lancering in Amsterdam weet ze niet wat haar overkomt. Haar mailbox explodeert en een speciale opgerichte facebookgroep krijgt veel reacties van ouders die hun kind hebben verloren door zelfdoding (suïcide). Er wordt gefilmd, foto’s gemaakt, bezoekers raken in gesprek en soms staan er statafels met flyers van hulpinstanties zoals Anne Marlijn Hauserer van Stichting Onderwijs Voorrang Eemland (Sovee).

Bij de officiële opening van dit prachtbeeld kregen diverse sprekers het publiek muisstil en kon je een speld horen vallen. Oud stadsdichter Twan Vet las een ontroerend gedicht voor en had het daar zichtbaar moeilijk mee want ook hij verloor een dierbare. Wethouder Micheline Paffen-Zeenni kreeg ook een warm applaus voor haar betrokken toespraak, initiatiefnemer Hasse Dekker had zich hard gemaakt om dit beeld naar Amersfoort te halen en Koen Jansen (Diggy Dex) liet een prachtige rap (Losse Krabbels) horen tijdens deze emotionele ceremonie. 

Groot compliment aan de gemeente Amersfoort die samenwerkte met Mind (Dienke Bos), GGz Centraal, Indebuurt033, Bibliotheek Eemland en KAdECafé. ‘Is de hele dag op sociale media zitten, en zodoende het contact met de buitenwereld verwaarlozen of onbereikbaar zijn, de boosdoener’, vroegen sommige omstanders zich af.  

Lieve lezers, ga een keer langs bij het Eemplein en sta al is het maar kort, stil bij dit hartbrekend beeld en waar het symbool voor staat. Het staat er nog tot en met 26 februari. Kijk even naar de foto’s van mooie lieve jonge meiden en jongens die nog een heel leven voor zich hadden maar er voor kozen om uit het leven te stappen.

Prijs je gelukkig met een fijn gezin en levenslustige kinderen die met volle teugen genieten van uitgaan, sporten, vakanties, muziek, evenementen, festivals en vriendschappen. 

Na afloop werd er buiten nagepraat met warme chocomelk en binnen in KAdECafé werd er met Saskia en haar partner ingetogen op deze gedenkwaardige middag teruggekeken.

Volgende week weer een iets vrolijker stukkie en tot dan: Pluk de dag! 

Joop de Keijzer

Meer columns van Joop de Keijzer vind je hier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie