Dubbel genieten bij Vreemde Gasten

4 mei 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Gezocht: Nog vijftien huisbezitters in de binnenstad die willen meedoen aan een nieuw en uniek cultureel evenement in het derde weekend van oktober: Vreemde Gasten. Ze moeten wel bereid zijn om twee dagen lang kunstwerken van Amersfoortse kunstenaars in hun woonkamer of tuin te exposeren en dus vreemde, kunstminnende gasten, over de vloer te laten.

door André van der Velde

De expositie Vreemde Gasten wordt georganiseerd door de Stichting KunstKijkRoute. ,,Elke derde zondagmiddag van de maand stellen beeldend kunstenaars in Amersfoort hun ateliers en galeries open voor het publiek”, legt Jan Landsheer van de werkgroep KunstKijkRoute uit. ,,Maar aansluitend op de KunstKijkRoute vond tot 2008 in oktober nog een cultureel evenement plaats, de Staalkaart, waaraan nog veel meer kunstenaars meededen. We vonden het ontzettend jammer dat dat stopte. Er bleek onder kunstenaars uit de hele stad veel behoefte te bestaan aan een grote expositie in de binnenstad. Vanuit die behoefte is een jaar geleden het idee van Vreemde Gasten ontstaan.”

Kern van ‘Vreemde Gasten’ is dat honderd kunstenaars in vijftig woningen in de historische binnenstad hun werk exposeren, legt medewerkgroeplid Trudi Willenborg uit. ,,Het is de bedoeling dat in elke woning twee kunstenaars exposeren met werken die elkaar op de een of andere manier aanvullen of versterken. Bijvoorbeeld schilderijen met iets ruimtelijks als beeldhouwwerken of keramiek.” Kunstenaars die in elk geval meedoen zijn Sander van Mil, Margo Huisman, Michiel Jansen, Ron Jagers, Adriana Nichting en Ted de Keijzer.

Behalve een podium voor kunstenaars, biedt Vreemde Gasten vooral ook kunstliefhebbers iets heel bijzonders: ,,Het biedt hen een unieke gelegenheid om in die prachtige monumentale gebouwen heel mooie kunst te zien. Dat is dubbel genieten”, zegt Willenborg enthousiast. ,,En voor de kunstenaars is het natuurlijk ook extra inspirerend om bij mensen thuis te exposeren. We hopen ook dat er zo een klik ontstaat tussen hen en de bewoners.”

De organisatie is echter nog niet helemaal rond. ,,Inmiddels hebben we 35 bewoners van monumentale panden in de binnenstad bereid gevonden, maar we hebben er nog vijftien nodig”, aldus Willenborg.

Ook de begroting laat volgens Landsheer nog een tekort zien. ,,We kunnen zeker nog sponsors gebruiken. We hebben de begroting ook al naar beneden bijgesteld, ten koste van de aankleding. Voor een volgende editie, afhankelijk of Vreemde Gasten dit jaar aanslaat, kunnen we dan nog altijd uitbreiden.”

u Wie als huiseigenaar (in de binnenstad) wil meedoen aan Vreemde Gasten of geïnteresseerd is in sponsoring, kan contact opnemen met Jan Landsheer via info@kunstkijkroute.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie