'Ik heb er niet heel lang over na hoeven denken om naar Amsvorde te gaan.'
'Ik heb er niet heel lang over na hoeven denken om naar Amsvorde te gaan.' Rodney Kersten
Vooruitblik AVK 2022

Gijs Keuning (Amsvorde) kijkt uit naar het AVK

Voetbal

AMERSFOORT De Stad Amersfoort kijkt in een serie verhalen vooruit naar het ‘Intersport Van Dam’ Amersfoorts Voetbalkampioenschap van vrijdag 13 tot zaterdag 19 augustus, deze keer op het sportpark van ASC Nieuwland.

Peter Pos

Nog nooit won Gijs Keuning het AVK, toch kijkt de 27-jarige aanvaller van Amsvorde er weer naar uit. ,,Het is altijd heel leuk om midden in de zomer met dit toernooi het seizoen te beginnen. Zowel binnen als buiten de lijnen is het voor mij genieten geblazen. Als ik niet zelf speelde, ging ik vaak wel kijken.”

Gijs Keuning heeft een turbulent seizoen achter de rug. Pas tijdens de allerlaatste speelronde speelde Amsvorde zich veilig. ,,Het was een moeizaam jaar’’, zegt de Amersfoorter zonder dralen. ,,We hadden vaak pech dat we in de slotfase een beslissend doelpunt tegen kregen. Ook zaten we telkens met veel blessures. We hebben in dit seizoen bijvoorbeeld vijf verschillende keepers op doel gehad.”

Zowel binnen als buiten de lijnen is het AVK genieten geblazen. Als ik niet zelf speelde, ging ik vaak wel kijken

SLECHTSTE IN JEZELF,,Degradatievoetbal is nooit leuk’’, vervolgt Keuning. ,,Dat haalt het slechtste in je boven. Natuurlijk was de afsluiting van het seizoen geweldig. In de laatste zes wedstrijden wonnen we vijf keer en kregen we loon naar werken. Maar ik speel me toch het liefst zo snel mogelijk veilig en dan kijken hoe ver je nog kan komen.”

Keuning begon in de jeugd van CJVV en speelde daarna ook voor Roda’46, VVOG en Hoogland. Die laatste twee clubs kwamen op dat moment uit in de derde divisie. ,,Bij VVOG speelde ik niet heel veel. Bij Hoogland maakte ik een stuk meer minuten en wilde ik eigenlijk ook heel graag blijven. Vlak voor het verstrijken van de overschrijvingstermijn werd mijn contract toch niet verlengd.”

SLECHTS DRIE DAGEN ,,Daardoor had ik nog maar drie dagen om een nieuwe club te zoeken. Omdat ik graag op zondag wilde blijven spelen, zodat ik op vrijdagavond kon blijven zaalvoetballen, kwam ik bij Amsvorde uit.”

,,De jongens die daar speelden, kende ik al goed. Net als trainer Rik Klement. Hij had bovendien mijn broertje al eens getraind. Ik heb er niet heel lang over na hoeven denken om naar Amsvorde te gaan.”

Ook al speelde de geboren en getogen Amersfoorter ineens vier niveaus lager, het beviel hem goed bij de club uit het Leusderkwartier. ,,We werden steeds meer een vriendenteam, daardoor hadden we veel plezier met elkaar. Bij Amsvorde hoef ik me ook niet druk te maken of ik speel. Dat is ook wel fijn. Op een hoger niveau moet ik op mijn tenen lopen om mee te kunnen, nu loop ik lekker te ballen in een vriendenteam.”

Mijn enkelbanden zijn zo vaak ingescheurd door overtredingen, dat ik de tel kwijtgeraakt ben

OUDER EN STERKER Keuning kan eigenlijk overal in de voorhoede goed uit de voeten. ,,Toen ik overging naar de senioren werd ik op de vleugel gezet, omdat ik heel licht was. Snelheid en techniek zijn mijn wapens, al kan ik ook heel aardig ‘hordenlopen’. Dat leerde ik al in de jeugd. Mijn enkelbanden zijn zo vaak ingescheurd door overtredingen, dat ik de tel kwijtgeraakt ben. Sinds ik ouder en sterker ben geworden ben ik minder vaak geblesseerd.”

,,Als jeugdspeler speelden we al een soort Amersfoorts Voetbalkampioenschap. Toen vond ik dat al heel mooi. Niets is leuker dan al die derby’s spelen. Met Amsvorde doen we dat al heel vaak in de competitie, maar het AVK is nog specialer.”

VERHEUGEN ,,Het is niet zo dat ik iedere speler van elke tegenstander ken, maar wel een groot aantal. Daarom verheug ik me op het AVK. Het gaat me niet alleen om de gezelligheid. Ik ben wel zo fanatiek dat ik met Amsvorde zo goed mogelijk voor de dag wil komen.”

,,Bij Amsvorde is na het afgelopen seizoen veel ervaring weggevallen’’, zegt Keuning tot besluit. ,,Nu moeten anderen de kar maar gaan trekken. Zelf vind ik dat ik dat ook moet gaan doen.”

Tegen wie wil je in de finale spelen?
Op de vraag tegen welke ploeg Gijs Keuning de finale van het AVK wil spelen, hoeft hij niet lang na te denken. ,,Dat is Quick’’, klinkt het meteen. ,,Maar als we die ploeg eerder in het toernooi uit kunnen schakelen, vind ik het ook al prima. Toen ik bij CJVV in de jeugd speelde was Quick echt onze rivaal. In dat geval is het ook prima als we VVZA of APWC treffen in de finale. Hoogland verslaan is voor mij persoonlijk ook leuk, maar Quick eraf sturen dat blijft het mooiste.”

advertentie
advertentie