'Als je op mijn leeftijd voor 1500 man mag doen wat je leuk vindt, dan kun je toch alleen maar genieten?'
'Als je op mijn leeftijd voor 1500 man mag doen wat je leuk vindt, dan kun je toch alleen maar genieten?' Antoon Pruijn
Vooruitblik AVK 2022

Delano Esseboom (vv Hoogland) ‘Het einde was letterlijk en figuurlijk pijnlijk’

Voetbal

AMERSFOORT De Stad Amersfoort kijkt in een serie verhalen vooruit naar het ‘Intersport Van Dam’ Amersfoorts Voetbalkampioenschap van vrijdag 13 tot zaterdag 19 augustus, deze keer op het sportpark van ASC Nieuwland.

Peter Pos

Op het moment dat Hoogland winst in de halve finale van de nacompetitie al veilig had gesteld, raakte Delano Esseboom geblesseerd aan zijn hamstring. Met tranen in zijn ogen strompelde de jonge middenvelder van het veld. ,,Ik wist meteen dat voor mij het seizoen klaar was en dat ik er tijdens de finale niet bij zou zijn.”

,,Ik werd meteen emotioneel’’, vertelt Esseboom een paar weken later. ,,Als team hadden we er zo voor geknokt om de finale van de nacompetitie te halen. Tegen Rosmalen was er zowel uit als thuis een geweldige sfeer en ambiance. Daar doe je het als voetballer voor en dan loop jij het veld niet op. Ik baalde er zo van dat ik niet mee kon doen.”

Het voelde even als verlossing, maar al snel kwam het besef dat ik een kans om profvoetballer te worden had weggegooid

VERLOSSING Een jaar geleden keerde Esseboom terug na een avontuur van twee jaar bij SC Heerenveen. ,,Ze hadden me gescout tijdens een toernooi in Dokkum en ik werd uitgenodigd voor een stage. Dat ging goed en ik mocht komen.” 

Twee jaar woonde de Amersfoorter in een Fries gastgezin. ,,Het was wennen voor me, maar ik werd goed opgevangen. In mijn tweede seizoen ging het wat minder. Dat was een combinatie van veel dingen. School, daar wonen en ik speelde niet altijd.”

,,Daardoor werd mijn motivatie wat minder, met als gevolg dat je achteruit gaat in je ontwikkeling. Dat zagen ze ook bij Heerenveen en ik kreeg ruim voor het einde van het seizoen al te horen dat ik niet mocht blijven.”

,,Dat voelde even als verlossing, want ik mocht weer naar huis. Maar al snel kwam het besef dat ik een kans om profvoetballer te worden had weggegooid.”

‘MIDDENVELD BEVALT ME’ Esseboom keerde terug bij Hoogland, waar hij sinds de D-pupillen voetbalde. ,,Daarvoor voetbalde ik bij VOP. Die club zit tegenover mijn huis. Bij Hoogland speel je op een hoger niveau. Ik mocht nog in de O19 spelen, maar in overleg met de club besloot ik om aan te sluiten bij de O23. Vanuit die ploeg zou ik toewerken naar het eerste.”

,,Dat plan is ook zo uitgekomen. In het bekerduel met Westlandia maakte ik mijn debuut. Uit tegen OFC stond ik voor het eerst in de basis, dat kwam overigens omdat een andere speler te laat was. Pas na de winterstop speelde ik me vast in de ploeg.”

Dat deed Esseboom, die in juni zijn negentiende verjaardag vierde, als centrale middenvelder. ,,Eigenlijk ben ik een centrale verdediger, maar spelen op het middenveld bevalt me wel. Daar heb ik over gesproken met Dick Kooijman, onze nieuwe trainer, en hij denkt ook dat ik op het middenveld het beste tot mijn recht kom.”

In de laatste vijftien wedstrijden hebben we laten zien dat we het niveau van de derde divisie aankunnen

NIET UITGELEERD ,,Ik ben nog niet uitgeleerd bij Hoogland. Volgend seizoen spelen we in de vierde divisie. Ik ga er vanuit dat we vaker de bovenliggende partij zijn. In de laatste vijftien wedstrijden hebben we laten zien dat we het niveau van de derde divisie aankunnen. Dat moeten we zien vast te houden. Het zou mooi zijn als we na een jaar weer terugkeren.”

Dan denkt Esseboom toch weer terug aan het slot van het afgelopen seizoen. ,,Het was voor mij letterlijk en figuurlijk een pijnlijk einde. Toch vind ik dat we kunnen zeggen dat we trots zijn op wat we hebben laten zien. We zijn weliswaar gedegradeerd, maar hebben wel tot en met het einde met zijn allen ervoor geknokt.”

NIET ARROGANT Esseboom rekent erop dat hij hersteld is van zijn hamstringblessure als het AVK gespeeld wordt. ,,In de jeugd ben ik wel eens wezen kijken en vond het heel leuk. Nu ga ik er zelf aan meedoen en dat is nog veel leuker. Wij zijn eigenlijk aan onze stand verplicht om de finale te halen.” Dan denkt hij even na en bedenkt zich. ,,Schrijf dat laatste maar niet op. Want anders kom ik misschien arrogant over. Hopelijk wordt het een heel leuk toernooi voor ons.”

Tegen wie wil je in de finale spelen?
,,De enige club in Amersfoort waar ik echt wat mee heb is VOP. Ik was ze graag in de finale tegengekomen. Maar dat kan dus niet meer, want we spelen in de eerste ronde tegen elkaar. Laat het dan maar een tweedeklasser worden, dus een goede tegenstander zodat het een goede finale wordt. Of het dan CJVV, Nieuwland of VVZA wordt maakt me dan niet uit. Als je op mijn leeftijd voor 1500 man mag doen wat je leuk vindt, dan kun je toch alleen maar genieten?”

advertentie
advertentie