Puck Pieterse (r) met haar bronzen medaille op het onderdeel cross-country mountainbike tijdens de wereldkampioenschappen wielrennen. De Schotse stad en omgeving is van 3 tot en met 13 augustus het toneel van een wereldkampioenschap met meerdere fiets disciplines. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Puck Pieterse (r) met haar bronzen medaille op het onderdeel cross-country mountainbike tijdens de wereldkampioenschappen wielrennen. De Schotse stad en omgeving is van 3 tot en met 13 augustus het toneel van een wereldkampioenschap met meerdere fiets disciplines. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN anp / Robin van Lonkhuijsen

Amersfoortse Pieterse toch blij met brons op WK mountainbike ondanks mislukken plan

14 augustus 2023 om 15:01 Overig

AMERSFOORT/GLENTRESS FOREST (ANP) Er waren wat traantjes uit frustratie, maar uiteindelijk moest Puck Pieterse ook concluderen dat het brons op de crosscountry bij de WK mountainbike in Schotland het hoogst haalbare was. ,,Dit is mijn eerste WK bij de elite, ik had zelfs volgend jaar nog bij de beloften kunnen rijden”, accepteerde de Amersfoortse de derde plaats achter de Françaises Pauline Ferrand-Prévot en Loana Lecomte.

Pieterse (21) had een plan. ,,Ik wilde vanaf de start wegrijden en na de eerste ronde een voorsprong van zo’n 20 seconden hebben om die daarna uit te breiden.” Zo deed ze dat bij twee van haar drie zeges in de wereldbeker eerder dit jaar. ,,Maar die Fransen hebben goed geanticipeerd. Toen zij bij me wegreden, hoopte ik nog even dat ze zichzelf op zouden blazen. Maar dat gebeurde niet. Toen moest er in mijn hoofd wel even een knop om.”

Pieterse bleef achter de twee solo rijdende Françaises over met de Oostenrijkse Mona Mitterwallner. In de laatste ronde dreigde ze de aansluiting met haar leeftijdgenote te verliezen. ,,Ze had vijf fietslengtes voorsprong na de op een na laatste afdaling. Op de klim erna heb ik alles gegeven en merkte ik dat ze het zwaar had. Op dat moment wist ik ook dat ik een beter fietsvermogen had en ben ik zo hard ik kon over haar heen gesprint.”

Bondscoach Gerben de Knegt had het zien gebeuren. ,,Je gaat hier geen vierde worden”, had hij haar met een krachtterm erbij toegeroepen. ,,Toen zette ze nog even aan. Die twee Françaises waren duidelijk beter, Brons was het hoogst haalbare voor Puck vandaag. Maar ze kwam hier om te winnen. Ze was net gefrustreerd en chagrijnig, het moet nog even indalen. Ik ben heel blij.”

De Knegt, die haar ook in het veldrijden meemaakt, noemt Pieterse een echte liefhebster. ,,Ze houdt van het spelletje. Ze leeft voor de koers.” En uiteindelijk klaarde ook de Amersfoortse zelf op. ,,Mijn seizoen is natuurlijk al geslaagd. Nederlands kampioen, Europees kampioen en ik sta bovenaan in de wereldbeker. Ik hoop volgend jaar nog stappen te maken. Als dat gebeurt, heb ik het niveau van Prévot.” Het is haar grote uitdaging: de Fransen kloppen op de Olympische Spelen van Parijs.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie