David van Nunen, Rafaël Tulen, Tristan Tulen en Ruben Derksen.
David van Nunen, Rafaël Tulen, Tristan Tulen en Ruben Derksen. Eva Pavia

Van Gent Finaleweken: Amersfoorter David van Nunen stunt met Nederlands Heren Degenteam op Wereldbeker

22 mei 2023 om 07:27 Overig

AMERSFOORT De Nederlandse degenschermers hebben bij de wereldbeker in Istanbul zilver veroverd in de teamwedstrijd. De equipe bestaat naast de Amersfoorter David van Nunen verder uit Tristan Tulen, Rafaël Tulen en Ruben Derksen, verloor in de finale van Kazachstan. Het is de eerste medaille ooit voor een Nederlands landenteam op een wereldbekertoernooi.

Het schermteam was als 24e geplaatst in een veld van 45 teams. Door onder meer van regerend wereldkampioen Frankrijk en Zuid-Korea (brons op de laatste Olympische Spelen) te winnen, drong de Nederlandse equipe door tot de finale.

Een bijzondere dag voor de schermsport, het heren degenteam, bestaande uit de broers Tristan en Rafaël Tulen, Amersfoorter David van Nunen en Ruben Derksen, wist de finale te bereiken op de Wereldbeker van Istanbul. Dit is de beste prestatie ooit van een Nederlands schermteam op een wereldbekerwedstrijd. De wereldbeker in Istanbul is de eerste teamwedstrijd die meetelt voor de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs. Het herenteam, dat traint bij coach Rorik Janssen bij de Arnhemse schermvereniging Scaramouche, heeft de smaak goed te pakken gekregen. Bij de Europacup in het Duitse Heidenheim, de Champions League van het schermen, werd het team nog eerste. Een goede start dus voor het seizoen.

OLYMPISCHE SPELEN

Om de Olympische Spelen te bereiken moet het team uiteindelijk in de top vier van de wereld staan, of eerste van Europa na die top vier van de wereld. Er komen nog vier wereldbekers aan die samen met het Europees- en Wereldkampioenschap meetellen voor deze kwalificatie. Er staat dus nog een uitdagende reis op de heren te wachten.

Oorspronkelijk zou deze wedstrijd georganiseerd worden in de Olympische stad van 2024, Parijs. Frankrijk had vanwege onenigheid binnen het internationale schermen echter besloten de wereldbeker niet door te laten gaan, en dus is de wereldbeker verplaatst naar het Turkse Istanbul.

Individueel:

Bij de individuele wedstrijd ging het op de wereldbeker ook niet onverdienstelijk. Tristan Tulen wist de bronzen medaille te pakken op zaterdag. David van Nunen wist in het veld met 352 deelnemers de top 64 te bereiken en werd 62e.

Ruben Derksen, Tristan Tulen, Amersfoorter David van Nunen en Rafaël Tulen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie