Afbeelding
Instagram Femke Bol

Femke Bol voor tweede jaar op rij gekozen tot beste atlete van Europa

22 oktober 2023 om 09:39 Atletiek

VILNIUS (ANP)  Femke Bol is voor het tweede jaar op rij gekozen tot Europees atlete van het jaar. De Nederlandse atlete ontving de bijbehorende trofee tijdens een prijzengala in de Litouwse stad Vilnius.

De 23-jarige Amersfoortse behoorde tot de drie finalisten in de verkiezing. Ze kreeg meer stemmen dan de Oekraïense wereldkampioene hoogspringen Jaroslava Majoetsjich en de Spaanse tweevoudig wereldkampioene snelwandelen María Pérez. Bol evenaart nu Dafne Schippers. De tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter, die onlangs haar afscheid bekendmaakte, won de verkiezing ook twee keer op rij: in 2014 en 2015.

Bol excelleerde afgelopen zomer op de WK atletiek in Boedapest met de wereldtitel op de 400 meter horden. Ze won ook goud met de estafetteploeg op de 4x400 meter. De Amersfoortse won ook voor het derde jaar op rij de finale van de Diamond League. Indoor schitterde Bol op de 400 meter vlak met een wereldrecord van 49,26 seconden. Ze liep het 41 jaar oude wereldrecord van de Tsjechische Jarmila Kratochvilova uit de boeken. Bol is ook genomineerd voor de mondiale onderscheiding van Atlete van het Jaar. De winnares van die verkiezing wordt in december bekend.

Niels Laros behoorde tot de drie finalisten, maar hij werd niet gekozen tot Europees talent van het jaar. Die prijs ging naar de Italiaanse verspringer Mattia Furlani. Laros viel deze zomer op met goud op de 1500 en 5000 meter bij de EK onder 20. Ook liep hij een Europees jeugdrecord op de Engelse mijl (3.48,93).

De Noor Jakob Ingebrigtsen werd evenals Bol voor het tweede jaar op rij gekozen tot beste atleet van Europa. Hij veroverde op de WK in Boedapest goud op de 5000 meter en zilver op de 1500 meter en liep Europese records op de 1500 meter, Engelse mijl en 3000 meter.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie