Foto uit archief
Foto uit archief Instagram Femke Bol

Bol maakt weer kans op verkiezing Europees atlete van het jaar

21 oktober 2023 om 08:59 Atletiek

 AMERSFOORT (ANP) Femke Bol kan voor het tweede jaar op rij tot Europees atlete van het jaar worden gekozen. De wereldkampioene op de 400 meter horden behoort tot de drie finalisten bij de verkiezing. De Oekraïense hoogspringster Jaroslava Majoetsjich en de Spaanse snelwandelaarster Maria Perez dingen mee naar de eretitel, waarvan de uitkomst zaterdagavond tijdens een gala in de Litouwse stad Vilnius bekend wordt.

Mocht de Amersfoortse atlete wederom tot beste atlete van Europa worden uitgeroepen, dan komt ze op gelijke hoogte met Dafne Schippers. De tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter, die onlangs haar afscheid bekendmaakte, won de verkiezing ook twee keer op rij: in 2014 en 2015.

Bol excelleerde afgelopen zomer op de WK atletiek in Boedapest met de wereldtitel op de 400 meter horden. Ze won ook goud met de estafetteploeg op de 4x400 meter. De Amersfoortse won ook voor het derde jaar op rij de finale van de Diamond League. Indoor schitterde Bol op de 400 meter vlak met een wereldrecord van 49,26 seconden. Ze liep het 41 jaar oude wereldrecord van de Tsjechische Jarmila Kratochvilova uit de boeken.

Bij de verkiezing van Europees talent van het jaar behoort middenafstandloper Niels Laros tot de kandidaten. De 18-jarige Brabander greep dit jaar goud op de 1500 en 5000 meter bij de EK onder 20 en liep een Europees jeugdrecord op de Engelse mijl (3.48,93).

Het atletiekgala begint om 19.30 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie