Video still van Sadik Kwaish Alfraji: Once Upon a Time, Hadiqat al Umma. (2017)
Video still van Sadik Kwaish Alfraji: Once Upon a Time, Hadiqat al Umma. (2017) Sadik Kwaish Alfraji

Twee solo-exposities in KAdE

1 oktober 2021 om 14:30 Kunst

AMERSFOORT Kunsthal KAdE besteedt geregeld aandacht aan bijzondere oeuvres. Momenteel wordt het werk van kunstenaars Sadik Kwaish Alfraji en Natasja Kensmil in parallelle solotentoonstellingen getoond.

Kensmil (1973) schildert eigentijdse ‘historieschilderijen’ met (beladen) motieven die verdichte beeldverhalen vormen. Het is voor het eerst, onder de titel ‘A Poison Tree’, dat zo’n uitgebreide dwarsdoorsnede uit haar oeuvre in Nederland wordt getoond. De verhalen die Kensmil met veel details en op grote doeken vertelt, grijpen terug op de collectieve en haar persoonlijke geschiedenis. Tegenstellingen als macht en onmacht, het aardse en het spirituele en geweld en opoffering lopen als een rode lijn door deze vertellingen heen.

MOTIEVEN In Kunsthal KAdE is werk van Kensmil in de zalen van de bovenverdieping te zien, van de vroegste werken eind jaren negentig tot recente series. De kunstenaar heeft in ruim twintig jaar een oeuvre opgebouwd, waarin ze de geschiedenis als onlosmakelijk onderdeel van het heden presenteert. Motieven, vaak met een concrete historische of kunsthistorische bron als basis, liggen over elkaar heen of doemen op uit dikke lagen verf. Ogenschijnlijk in zwart-wit, maar eerder in blauwzwart of groenzwart met eindeloze grijstinten. Wat er op het eerste gezicht uitziet als monochromie zit wel degelijk vol detail en nuance.

HERINNERINGEN De andere nieuwe tentoonstelling in KadE is ‘In Search of Lost Bagdad’ van Sadik Kwaish Alfraji (1960). Deze kunstenaar woont sinds de jaren negentig in Amersfoort. In zijn werk zoomt Alfraji in op zowel zijn eigen migratiegeschiedenis als die van zijn familie en blikt hij terug op Bagdad, waar hij vandaan komt. Zijn uitingsvormen zijn animaties, video’s, installaties, schilderijen, tekeningen, sculpturen en fotografie. Herinneringen zijn voor hem een krachtige motor voor reflectie op zijn persoonlijke historie. ,,Voor mij begint kunst bij een idee, een beeld, een herinnering, een sociale of politieke gebeurtenis, een normale dagelijkse scène of een emotie’’, aldus de kunstenaar. In Kunsthal KAdE worden videowerken en werken op papier uit hoofdzakelijk de laatste vijf jaar getoond. In de grote zaal van de kunsthal staat het monumentale, negendelige videowerk ‘Once Upon A Time, Hadiqat Al Umma’ centraal. Op de negen schermen zijn fragmenten van kunstwerken in een park in Bagdad te zien, tezamen met een jeugdfoto van de kunstenaar, waar associatieve beeldelementen – vehikels van herinnering – omheen dwarrelen.

FLEHITE Vroeger werk van Alfraji is ook te zien in Amersfoort. Museum Flehite toont in ‘Sadik: Bagdad - Amersfoort’ zo’n honderd etsen, houtsneden, tekeningen en schilderijen die hij in de jaren tachtig in Irak maakte, waarin hij het gewelddadige conflict met buurland Iran blootlegt. De figuratieve stijl die de kunstenaar hanteert was destijds, in het Irak van Saddam Hoessein, te confronterend om te tonen.

‘Natasja Kensmil & Sadik Kwaish Alfraji’ is t/m 9 jan. te zien in KAdE. Flehite toont van 2 okt. t/m 21 nov. ‘Sadik: Bagdad - Amersfoort’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie