Fotograaf-beeldend kunstenaar Frans Kanters geniet van de stilte in de polder Zeldert.
Fotograaf-beeldend kunstenaar Frans Kanters geniet van de stilte in de polder Zeldert. Jolanthe Lalkens

Fotografie Frans Kanters te zien in twee musea

31 augustus 2021 om 11:00 Kunst

AMERSFOORT In Museum Flehite en het Mondriaanhuis zijn momenteel tentoonstellingen te zien waarin het Nederlandse landschap centraal staat. Met zowel werk van oude meesters als hedendaagse kunstenaars. Zoals de fotografie van Frans Kanters, die op beide locaties deel uitmaakt van de tentoonstelling. 

Om zijn foto’s te maken zoekt Frans Kanters (1964) meestal de stilte op. Zoals de polder Zeldert (buitengebied tussen Baarn en Amersfoort), Zeeland en op het eiland Texel. Maar ook het noorden van Groningen en Friesland is favoriet. Daar vindt Frans de stilte. Hij vertelt over over de keer dat hij naar de Dollard ging, in het uiterste noordoosten van Nederland. Omdat de weersverwachting sneeuw en ijs beloofde reed hij begin 2019 met zijn oude Volvo Dirk naar dit gebied. ,,De hele weg hoopte ik dat het sneeuwfront in de lucht niet voortijdig zou verdwijnen. Bij aankomst was het laagwater waardoor vrijwel alle sneeuw en ijs was meegevoerd met het afgaande tij. De sneeuwbui hing gelukkig nog boven de Dollard. Slechts een enkele streep sneeuw op een oever was blijven liggen. Een voor mij uniek moment dat het beeld maakt.”

GRIJZE LUCHT De Westpolder is een andere plek die hem geregeld trakteert op een cadeau. Zoals in februari van dit jaar. Frans ziet de lucht veranderen en de mist opkomen vanuit zee, boven land schijnt de zon uitbundig. Wachten, samensmelting, een krap half uur de tijd om dit vast te leggen. Frans is zich bewust van het weer, de getijden en de uitwerking van beiden op het licht. Maar ook mist, regen en een volstrekt grijze lucht kunnen fijne toevoegingen zijn aan een beeld.

GANZEN Ezumakeeg is een plek langs het Lauwersmeer aan de Friese zijde. ’s Morgens vroeg net voor zonsopkomst is dit een bijzondere plaats om te zijn. In de winter overnachten de ganzen in veiligheid op de Waddenzee. Als de vogels bij het krieken van de dag terugvliegen naar het land om te gaan eten geeft dit een machtig schouwspel.

ZWART-WIT Frans heeft een voorkeur voor zwart-wit. Kleuren leiden af, zetten de kijker op een spoor. ,,Zonder kleur kan de ontvanger het beeld vrijer in zich opnemen. Je mag de vertaalslag naar kleur zelf maken in je hoofd. Er zit zoveel meer gradatie in zwart-wit.”

MONDRIAAN Frans houdt zowel van het abstracte als van het vroegere werk van Mondriaan. Hij was dan ook verrast toen het Mondriaanhuis hem vroeg deel te nemen aan de tentoonstelling. ,,Dan hangt mijn werk in dezelfde ruimte als Piet Mondriaan. Dit voelt als een bevestiging voor mijn werk als beeldend kunstenaar.”

LEZING De fotografie van Frans Kanters is t/m 26 september te zien in Museum Flehite in tentoonstelling ‘Over velden en wegen’. In het Mondriaanhuis is zijn werk t/m 31 oktober onderdeel van expositie ‘Ode aan het landschap’. Op 26 september om 15.00 uur geeft de fotograaf in het Mondriaanhuis bovendien de lezing ‘Het beeld achter de horizon’. Meer info en tickets via: www.mondriaanhuis.nl

door Riske van der Zee

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie