Henriëtte van ‘t Hoog bekijkt de door haar ontworpen muurschildering in de entree van het Mondriaanhuis.
Henriëtte van ‘t Hoog bekijkt de door haar ontworpen muurschildering in de entree van het Mondriaanhuis. Mondriaanhuis

Tentoonstelling Equilibrium in het Mondriaanhuis

Kunst

AMERSFOORT De Deventer kunstenaar Elise van der Linden en de uit Amsterdam afkomstige Henriëtte van ‘t Hoog, exposeren vanaf 7 november in het Mondriaanhuis. Voor de tentoonstelling Equilibrium heeft het museum de kunstenaars gevraagd om zich te laten inspireren door Mondriaans zoektocht naar evenwicht. Zij onderzochten allebei het thema op geheel eigen wijze en maakten speciaal voor de tentoonstelling nieuw werk.

Piet Mondriaan leefde in een turbulente tijd waarin twee wereldoorlogen plaatsvonden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kunstenaar in zijn composities steeds op zoek was naar harmonie en evenwicht. Het Mondriaanhuis heeft Elise van der Linden en Henriëtte van ‘t Hoog uitgenodigd om te onderzoeken wat evenwicht (equilibrium) voor hen betekent. In de roerige tijden waarin we nu leven, is het zoeken en vinden van balans opnieuw een relevant thema.

MENS EN NATUUR Elise van der Linden, in 2017 uitgeroepen tot talent van het jaar, exposeerde eerder o.a. in het Voerman museum in Hattem en in Museum de Fundatie in Zwolle. Ook werkte zij mee aan festivals zoals Lowlands. Van der Linden maakte speciaal voor de tentoonstelling in het Mondriaanhuis twee sculpturen. De kunstenaar is gefascineerd door de voortdurende wisselwerking tussen mens en natuur. Zij haalt daarbij inspiratie uit het verval van in onbruik geraakte gebouwen. Van der Linden: ,,De eeuwige zoektocht van de mens naar een balans tussen het kunstmatige en het natuurlijke, het najagen en het loslaten, het verstand en het gevoel zie ik als processen waarin groei en verval de basis vormen.’’ Voor Equilibrium zocht de kunstenaar naar een evenwicht tussen orde en (ogenschijnlijke) chaos, tussen geometrische structuren en natuurkrachten. Het resulteerde o.a. in een imposant wandsculptuur van zeven meter breed, getiteld Continuüm.

MUURSCHILDERING Henriëtte van ‘t Hoog is als abstract werkend kunstenaar bekend en vertrouwd met de beeldtaal van Mondriaan en kunststroming De Stijl. Haar werk en vormentaal zijn daar ook op geïnspireerd, maar zij heeft daarin haar eigen uitdrukkingswijze ontwikkeld. Van ‘t Hoog heeft gedurende haar lange loopbaan geëxposeerd in steden in binnen- en buitenland, zoals Amsterdam, Istanbul, Kiev en Wuhan. Evenwicht is een terugkerend thema in haar werk. Zij speelt met kleur en vorm en de gelijkwaardigheid van beide elementen. Van ‘t Hoog: ,,De kleuren hebben invloed op de vorm en vice versa. Wat daaruit ontstaat zet je als kijker regelmatig op het verkeerde been, haalt je even uit balans.’’ Speciaal voor de tentoonstelling in het Mondriaanhuis ontwierp Van ‘t Hoog twee muurschilderingen: Spandrel XV en Equilibrium IV. Deze laatste schildering beslaat de gehele wand in de entree van het museum en zal niemand ontgaan. Naast het nieuwe werk is ook een selectie te zien van voornamelijk wandsculpturen in ongebruikelijke, verrassende kleurcombinaties, die Van ‘t Hoog eerder maakte.

Tentoonstelling ‘Equilibrium’ is te zien in het Mondriaanhuis van 7 november 2020 t/m 18 april 2021.

advertentie