Spakenburgse Diva Hendrikje met een portretfoto Piet Mondriaan in Mondriaanhuis.
Spakenburgse Diva Hendrikje met een portretfoto Piet Mondriaan in Mondriaanhuis. Het Wilde Oog/ Frank Auperlé

Klederdracht en kunst ontmoeten elkaar in het Mondriaanhuis

3 maart 2020 om 07:13 Kunst

AMERSFOORT Spakenburgse Diva's opent op 15 maart in het Mondriaanhuis. In deze fototentoonstelling ontmoeten de abstracte kunstwereld van Piet Mondriaan en traditionele klederdracht elkaar.

Onder het motto 'kijk wild en denk lenig' hebben Hans Lemmerman en Inge van Run (Het Wilde Oog) de afgelopen twintig jaar laten zien hoe de wereld van de kunst en die van volkscultuur elkaar kunnen versterken. Sinds 2000 portretteert het duo vrouwen in traditionele Spakenburgse klederdracht naast werk van diverse Nederlandse kunstenaars. Dit levert verrassende, vervreemdende en soms ook grappige beelden op. Het langlopende project wordt nu afgesloten met een tentoonstelling in het Mondriaanhuis, waarbij de Spakenburgse Diva's ook de dialoog aangaan met de grootmeester van de abstracte kunst.

TRADITIE VS. KUNST Hans Lemmerman en Inge van Run hebben sinds het begin van deze eeuw door het hele land foto's gemaakt met hun 'diva's', Corrie (1924-2019), Hendrikje (1936) en Wijmpje (1939) Koelewijn uit Spakenburg. Zij plaatsten de dames in klederdracht naast moderne architectuur of kunst van uiteenlopende kunstenaars. De twee tot theatermakers opgeleide kunstenaars regisseerden bijzondere theatrale scènes die werden vastgelegd door fotografen. Zij speelden een spel met verschillende werelden, de wereld van de traditie en de wereld van de kunst. Deze bestaan naast elkaar, grijpen op elkaar in en botsen soms. Met krachtige beeldcombinaties ontstonden onverwachte verbindingen tussen klederdrachterfgoed en kunst.

HET WILDE OOG Het Wilde Oog exposeerde de afgelopen twintig jaar op verschillende locaties door het land. In Amersfoort was hun werk o.a. te zien bij Kunsthal KAdE.
In de afgelopen jaren was Het Wilde Oog diverse keren te gast in het Mondriaanhuis om er een fotoreeks te maken met de Spakenburgse Diva's, maar nog niet eerder werden deze foto's in het museum geëxposeerd.

KRAPLAP Vanaf 15 maart worden in het Mondriaanhuis foto's getoond van de Spakenburgse Diva's in relatie tot Mondriaan. Het Wilde Oog springt met het oeuvre van Piet Mondriaan vrij om, als jazzmuzikanten. Soms duikt 'Piet' letterlijk op aan een kade in Middelburg of vóór het huis van architect Hans van Heeswijk op IJburg. Dan weer wordt er verbinding gemaakt met De Stijl via werk van Boris Tellegen. Ook zijn foto's te zien van de diva's op verschillende plekken in het Mondriaanhuis. In de tentoonstelling is daarnaast aandacht voor een aantal kunstkraplappen die eerder werden gemaakt door acht kunstenaars op uitnodiging van Het Wilde Oog. Onder hen waren Ted Noten, Keiko Sato en Couzijn van Leeuwen.

FOTOBOEK De topstukken van het langdurige kunstproject zijn recent uitgebracht in het fotoboek 'Corrie & Joseph'. Het boekwerk is gedurende de tentoonstelling verkrijgbaar in de Museumshop van het Mondriaanhuis.

Tentoonstelling 'Spakenburgse Diva's in het Mondriaanhuis' is te zien van 15 maart t/m 13 september.

Willem Japp Van Essen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie