Afbeelding
St. Pieters en Bloklands Gasthuis

Grafmysterie in Amersfoorts gasthuis opgelost

15 juni 2020 om 16:28 Historie

AMERSFOORT In de 15e-eeuwse kapel van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort bevindt zich een zerk gemetseld in de vloer. In de grijs-zwarte steen is een wapen uitgehakt, waaronder staat: “Aernt van Zevender, obiit die 28 octobris 1628”. Tot voor kort was onduidelijk wie deze Van Zevender was en wat hij met het Gasthuis te maken had. Maar Anneke van de Laar, medewerker van het Gasthuis, begon in haar vrije tijd met een zoektocht. 

De grafzerk van Van Zevender is tijdens een restauratie in 1926 tevoorschijn gekomen in het zand onder de vloer van de kapel. In haar zoektocht kwam Van de Laar erachter dat er niets over hem te vinden is in het eigen archief van het Gasthuis. Speurwerk in andere Amersfoortse bronnen en archieven leverde ook niks op.

INVENTARISATIE Omdat het onderzoek vast dreigde te lopen, nam Van de Laar contact op met fysicus en genealoog Louk Lapikas. Hij maakte een inventarisatie van alle personen met de achternaam Van Zevender (inclusief spellingsvarianten), die eind zestiende en begin zeventiende eeuw in Amersfoort leefden. De vroegste daarin voorkomende naamgenoot is Henrick van Sevender, in 1613 vermeld als regent van het Gasthuis op een van de regentenborden die daar hangen. 

ST. JORISGILDE Bij Henricks huwelijk in 1610 met de Amersfoortse burgemeestersdochter Dirckje Jans van Schoonhoven blijkt hij de neef te zijn van een getuige die uit Harderwijk komt. In het archief van die plaats ontdekte Lapikas schepenakten waarin sprake is van de gezochte Aernt van Zevender. Hij was lid van het St. Jorisgilde aldaar, een van oorsprong aloude broederschap voor onderlinge hulp en bedeling, evenals zijn zoon Henrick van Sevenaer Aerts, die in 1611 naar Amersfoort vertrok. 

DEUREN GEOPEND Het Harderwijkse archief bleek vervolgens een rijke bron van gegevens waarmee de positie van Aernt in het plaatselijke geslacht Van Zevender in beeld kon worden gebracht. ,,Het was een zoektocht met veel spannende ontdekkingen, doodlopende wegen en mooie contacten met bevlogen (ex)archivarissen, genealogen en historici", aldus Van de Laar. ,,Ik ben zeer onder de indruk en dankbaar voor de inspanningen van Louk Lapikas. Hij heeft deuren naar het verleden voor mij geopend waarvan ik het bestaan niet wist. Aernt van Zevender maakt vanaf nu en voor altijd onderdeel uit van de eeuwenoude geschiedenis van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie