Afbeelding
Peter Bruinsma

Soli Amersfoort brengt Zuid-Amerikaanse sferen naar Sint Joriskerk

26 november 2021 om 09:45 Kunst & cultuur

AMERSFOORT Na een periode van anderhalf jaar treedt oratoriumvereniging Soli Amersfoort onder leiding van Paul Valk weer naar buiten met een concert op zaterdag 18 december om 20 uur in de St. Joriskerk. Op het programma staan voornamelijk werken van Zuid-Amerikaanse makelij. Hoofmoot in het programma is de Misa A Buenos Aires, beter bekend geworden als Misatango van Martin Palmeri. 

Dirigent Paul Valk heeft veel vertrouwen in het komende concert, maar ziet ook de dreigende gevolgen van oplopende coronacijfers. ,,We hebben met Soli Amersfoort inmiddels anderhalf jaar lang naar dit moment uitgekeken. In de periode van lockdown repeteerden we via Zoom. Dat is ronduit behelpen. Je kunt elkaar niet zien en ook niet horen. Stemmen spatgelijk laten klinken wat de essentie van koorzang, is via Zoom onmogelijk.” 

AAN HET HART Toch bleek het medium zeer geschikt om het koor ook sociaal gezien bijeen te houden. ,,We repeteerden met stemgroepen, ik gaf af en toe eens een toelichting over een interessant onderwerp gerelateerd aan muziek of iemand uit het koor nam het koor nam het woord over een onderwerp wat hij of zij na aan het hart lag. De zoommeetings duurde meestal een uur. Zo studeerden we in die periode Misatango van Martin Palmeri en andere koorwerken in.” 

Valk houdt zelf erg van tangomuziek en danst sinds een aantal jaren zelfs wekelijk de tango op les. ,,Misatango van Martin Palmeri vind ik een sterk stuk. We zijn in staat om het in de gevraagde bezetting uit te voeren. Dat doen we met twaalf strijkers van Het Promenade Orkest, sopraan Pien Straesser, Simone van der Weerden op bandoneon, Harry van Wijk op orgel en piano en Soli Amersfoort. Het stuk van ongeveer drie kwartier is gebaseerd op de Latijnse mistekst en heeft heeft power en actie. Componist en koordirigent Martin Palmeri (1965) is een coming star en veel koren hebben zijn werk inmiddels ontdekt”. 

BANDONEON Astor Piazolla combineerde muzikale elementen zoals de fuga en ook jazz met de tango. Palmeri is in zijn Misa a Buenos Aires op die weg verder gegaan. De tango is dan vooral herkenbaar in de harmonische en syncopische ritmes en het kenmerkende geluid van de bandoneon. Dit typische instrument met zijn warme klank past goed bij de melancholische sfeer van de tango. Het Latijn in de klassieke Latijnse mis geeft anders dan het geval zou zijn geweest als er in het Spaans was gezongen, een universeel karakter aan het werk. 

,,Overal op de wereld”, zegt Palmeri, ,,wordt het Latijn immers herkend: dat geeft direct een binding met de muziek”. Palmeri is trots dat publiek en uitvoerenden de Misatango zo waarderen. “De muziek raakt het publiek echt. dat komt misschien wel vanwege de synthese van de academische muziekstijl met de expressiviteit van de tango”. 

Op Stille Zaterdag 2022 hoopt Soli Amersfoort in een voorjaarsconcert Membra Jesu Nostri van Buxtehude uit te voeren. In het najaar van 2022 staat de grote koorsymfonie Lobgesang van Felix Mendelssohn op het programma.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie