Afbeelding
PR

Soli Amersfoort brengt 'troostrijk werk' Ein Deutsches Requiem

Muziek

AMERSFOORT Op zaterdag 30 november om 20.00 uur brengt Soli Amersfoort in de St. Joriskerk onder leiding van Paul Valk een groot en bekend koorwerk van een vooraanstaand Duits componist: Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms.

Peter Bruinsma

Het werk werd door Brahms in de jaren 1861 tot 1868 geschreven daarbij aangespoord door het verdriet over de dood van zijn moeder. Brahms schiep een eigen vorm waarin zijn eigen krachtig geloof in tekst en muziek tot uiting kwam. Daarbij gebruikt Brahms niet de gebruikelijke liturgische tekst, maar maakte hij zelf  een keuze uit Bijbelteksten die van toepassing zijn op de dood en het hiernamaals. De titel verwijst niet zozeer naar het Duitse volk, maar wel naar de taal waarin het geschreven werd. Ein Deutsches Requiem is niet opgedragen aan een bepaald persoon of een specifieke gebeurtenis. Bovendien grijpt de tekst niet terug op de oorspronkelijke katholieke teksten waarin veelvuldig naar Christus als verlosser wordt verwezen.

Dirigent Paul Valk vindt Ein Deutsches Requiem vooral een troostrijk werk: ,,Uit de verzameling Bijbelteksten spreekt vooral het geloof in het eeuwig leven. Het troost de mensen die achterblijven. Brahms wilde vooral een menselijk Requiem. De Duitse taal onderstreept dat menselijke. Daarnaast is er ook sprake van een zekere lichtheid in toon en sfeer wat zeker een tegenhanger is in de destijds gebruikelijke nogal zware requiems met Latijnse teksten."

Veel koorzang in Brahms' meesterwerk[LANG GEKOESTERDE WENS] Voor Soli Amersfoort was het een lang gekoesterde wens om dit werk weer eens uit te voeren. In tegenstelling tot veel andere grote oratoria en koorwerken is het aandeel voor het koor in Ein Deutsche Requiem aanzienlijk. Volgens Paul Valk vraagt het daarom veel van de koorzangers. ,,In veel grote werken mag je als koorzanger soms even achterover leunen als er weer een recitatief of een aria is. Hier heeft het koor in alle zeven delen veel te doen. Het zingen van dit werk vereist een topconditie. Hier beweeg je je als zanger voortdurend op de toppen van je kunnen. Uiteraard hebben onze koorzangers grenzen en maak je het als groep.  Uiteraard hebben we eerst de zeven delen afzonderlijk goed ingestudeerd en hebben we ons de laatste tijd vooral geconcentreerd op het zingen van de zeven delen aaneen. Ook dat vergt veel kracht en energie."

Ein Deutsches Requiem duurt een uur. Daarom maken ook andere werken het concert avondvullend. Zo klinkt eerst het motet Verleih uns Frieden  van Mendelssohn en speelt organist  Harry van Wijk het eerste deel uit Opus 37 Preludium en Fuga voor orgel, gevolgd door het vrouwenkoor uit Petit Soli met Laudate Pueri. ,,Uiteraard gaat de meeste aandacht uit naar Ein Deutsches Requiem", bevestigt Paul Valk. ,,Daarom mag het voorprogramma ook niet te zwaar zijn en vormt het een opmaat voor de grote finale."

[PUBLIEK GEZOCHT] Bestuurslid Helene Veltman is met het bestuur naarstig op zoek naar mogelijkheden om het publieksaantal uit te breiden. ,,We zoeken nu ook naar wegen op Instagram en Facebook en laten jongeren tot vijfentwintig jaar gratis onze concerten bezoeken. We willen natuurlijk de grote werken blijven uitvoeren. Om dat financieel mogelijk te maken moeten er veel mensen naar onze concerten komen."

Veltman weet zeker dat het een heel mooi concert wordt op 30 november. ,,Paul Valk is heel inspirerend en gaat met ons samen voor de hoogst mogelijke kwaliteit." Net als veel koren zijn mannen welkom bij Soli Amersfoort. Er wordt gerepeteerd op maandagavond in de Martuskerk in Amersfoort. Na een eerste kennismaking volgt er dan een auditie.

advertentie