Bastiënne Bernasco: 'Onderwijs bereidt jongeren nog lang niet voldoende voor op de toekomst, nee, we zijn nog maar net begonnen'.
Bastiënne Bernasco: 'Onderwijs bereidt jongeren nog lang niet voldoende voor op de toekomst, nee, we zijn nog maar net begonnen'. Maiken Larsen
Podcastserie

Amersfoortse docenten over duurzaam onderwijs (1): ‘De klas als ecosysteem en de leraar als tuinier’

18 december 2021 om 15:30 Onderwijs

AMERSFOORT ,,Onderwijs bereidt jongeren nog lang niet voldoende voor op de toekomst, nee, we zijn nog maar net begonnen”, aldus Bastiënne Bernasco, docent op de Saxion Hogeschool. 

Elke dag zouden scholen aan de toekomst van studenten moeten werken. Bevlogen geeft Bernasco tal van inzichten over hoe dit kan. Ze legt uit hoe de klas als ecosysteem kan functioneren waarin de leraar enkel het grondplan aanlegt en zaden plant. In plaats van de gebruikelijke individu-gerichte en vooraf dichtgetimmerde aanpak, gaan studenten in zo’n systeem- en groepsgerichte aanpak meer plezier in het leren ervaren en ontvankelijk worden. ,,Zorg ervoor dat ze van ‘ik’ naar ‘wij’ komen en dat ze gaan ervaren wat werkelijk waarde heeft.”

Duurzaam onderwijs
Het klimaat en duurzaamheid worden steeds meer genoemd, maar wordt de volgende generatie ook wel voorbereid op een duurzame toekomst? Daarover gaat een nieuwe podcastserie over duurzaamheid in het onderwijs. Maiken Larsen verkent het thema in zes gesprekken met Amersfoortse docenten met veel kennis en ervaring rond het thema duurzaamheid èn met middelbaar en/of hoger onderwijs. Hoe veel ruimte is er in het curriculum voor duurzaamheid?


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie