Tandarts Georgine Vervoorn-Vis met Berry Hoegen in de stoel.
Tandarts Georgine Vervoorn-Vis met Berry Hoegen in de stoel. Rinus van Denderen

Help, mijn tandarts stopt. Wat nu?

Zorg

AMERSFOORT Je zit al jaren bij dezelfde tandarts, maar ineens stopt de praktijk. Of je hebt eindelijk een fijne tandarts gevonden en nu gaat hij met pensioen. Wat nu? Georgine Vervoorn-Vis van tandartspraktijk Ovidius in Amersfoort geeft tips. ,,De meeste zorg voor het gebit wordt thuis uitgevoerd. Dus daar moet het goed gaan.”

Er zijn de laatste tijd relatief veel tandartsen gestopt in Amersfoort. De belangrijkste reden: hun leeftijd. Veel van de oudere tandartsenpraktijken waren van tandartsen die de pensioengerechtigde leeftijd behaalden. Dat kan voor patiënten lastig zijn, weet Vervoorn-Vis. Ook als de praktijk wordt overgenomen door een nieuwe eigenaar. Ze nam zelf een tandartsenpraktijk over nadat de eigenaar was overleden.

EIGEN ERVARING ,,Mijn voorganger was een enorm bevlogen tandarts met een groot hart voor zijn patiënten. Op 28 februari 2019 kreeg hij op 74-jarige leeftijd een hartinfarct tijdens het behandelen. Later bleek dat zijn laatste werkdag’’, vertelt Vervoorn-Vis. ,,Hij heeft geen afscheid kunnen nemen en juist omdat hij zo’n betrokken tandarts was, was dat voor veel patiënten moeilijk. Die waren in de 45 jaar dat hij werkte zo aan hem gewend geraakt, dat het moeilijk was om hem niet meer te zien.’’
De Amersfoortse tandarts merkte daarna dat veel patiënten moesten wennen aan hun nieuwe behandelaar. ,,Er zijn veel overeenkomsten tussen mijn voorganger en mij, maar ik bén hem niet. Sommige mensen missen iets in mij dat hij had. Maar andersom komt ook voor: dat ze iets in mij vinden dat ze bij hem misten.’’

EVEN NIET NAAR DE TANDARTS Wennen aan een nieuwe tandarts kan even duren. Het kan ook een reden, of excuus, zijn om even niet naar de tandarts te gaan, stelt Vervoorn-Vis. ,,Veel mensen vinden het toch al spannend om naar de tandarts te gaan. Voor hen kan een nieuwe behandelaar een reden zijn om even niet te komen. Het kan ook lastig zijn om te wennen. Of een tandarts bij je past is een gevoel, zoals voor alle keuzes in het leven geldt. Waarop mensen hun keuze voor een tandarts baseren is heel persoonlijk”, legt de Amersfoortse tandarts uit. ,,Voor de een is afstand het belangrijkst, voor de ander persoonlijk contact en voor weer een ander maakt het überhaupt niet zoveel uit wie er zit, omdat je er toch maar eens per halfjaar naartoe gaat. Het is natuurlijk fijn als je je prettig voelt bij iemand, maar je hoeft niet samen op vakantie.”

TANDARTS OVERBODIG Voor de tandarts is het vervelend als mensen niet komen, maar volgens Vervoorn-Vis kan een patiënt zelf veel verschil maken. ,,Een goede tandarts maakt zichzelf overbodig, heb ik altijd geleerd. Dat wil zeggen dat de meeste zorg voor het gebit thuis wordt uitgevoerd. Hoe beter de zorg thuis, hoe korter de tijd bij de tandarts en hoe minder er gedaan hoeft te worden.’’

Maar hoe zorg je zelf thuis goed voor je tanden? ,,Het makkelijkst is het aantal zoetmomenten te verlagen en te zorgen dat suiker niet te lang in je mond blijft. Ik hoor zo vaak van mensen dat ze van drie klontjes suiker in de koffie naar een halfje zijn gegaan. Voor de bacteriën die gaatjes veroorzaken maakt de hoeveelheid suiker geen verschil, maar de tijd die het in je mond blijft wel. Daarom is een glas cola bijvoorbeeld slechter dan een glas appelsap. Door de prik drink je cola meestal langzaam en krijgen bacteriën de kans gaatjes te maken.”

Daarnaast raadt de tandarts aan ’s avonds te poetsen en met tandenstokers in de weer te gaan. ,,Spoel daarna niet meer. Dan is de mond schoon en zit er veel fluoride in voor de nacht’’, zegt ze. ,,Overdag zorgen de hoge speekselproductie en bewegingen van de mond voor een reinigende werking. ’s Nachts vallen deze punten weg. Daarom is een schone mond in de nacht extra belangrijk. Als je met veel fluoride in de mond gaat slapen, wordt die minder snel weggespoeld. Dan kan het dus beter inwerken.”

Maar haar belangrijkste tip voor mensen die bang zijn voor de tandarts en moeten wennen aan een nieuwe behandelaar: ga gewoon. ,,Juist de mensen die niet willen, doen er goed aan om wel te gaan. De kans dat er een kleine behandeling nodig is of alleen preventieve behandeling kan worden gedaan, wordt dan alleen maar groter.”

Dit artikel wordt u aangeboden door tandartspraktijk Ovidius

advertentie