Afbeelding
arie kievit

Gratis tandartsbehandelingen voor Amersfoorters met schulden

Zorg

AMERSFOORT Elf Amersfoorters hebben dinsdag een gratis gebitsbehandeling gekregen. Zij zijn de eersten die gebruik hebben kunnen maken van de mobiele tandartspraktijk van Dokters van de Wereld. Daarin worden gratis noodbehandelingen en poetsvoorlichting gegeven aan mensen met gebitsproblemen die de tandarts écht niet kunnen betalen. Het is een onderdeel van de compagne om mondzorg in het basispakket te krijgen.

Na Amersfoort doet de tandartsbus elke maand een andere provincie aan. ,,Ik ben al acht jaar niet meer bij de tandarts geweest’, vertelt de 62-jarige Johan. ,,Ik had het geld gewoon niet, na het faillissement van mijn bedrijf. Nu mijn tandsteen eindelijk is verwijderd en mijn gebroken kies is gevuld, voel ik me enorm opgelucht.” Ook Johan’s vrouw Albys nam plaats in de tandartsstoel. ,,Bij mij zijn twee gaatjes gevuld.” 

Dokters van de Wereld start landelijke campagne voor mondzorg in basispakket

Johan en Albys zijn door Stadsring51 aangemeld voor de noodbehandelingen. Directeur Dick van Maanen: ,,Onze cliënten worden gedwongen om keuzes te maken. Zij moeten leven van een klein bedrag per maand. De aanvullende verzekering is vrijwillig en wordt vaak opgezegd om kosten te besparen. Andere cliënten worden uit de aanvullende verzekering gezet omdat ze er schulden hebben. Een bezoek aan de tandarts zit er dan niet meer in.” 

,,Het verhaal van Johan en Albys is zo herkenbaar”, zegt Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld. ,,Bijna anderhalf miljoen mensen in Nederland gaan uit geldgebrek niet of te weinig naar de tandarts of mondhygiënist. Dat komt omdat je je voor mondzorg óf extra moet verzekeren, of de tandarts of mondhygiënist uit eigen zak moet betalen. Met alle gevolgen van dien. Mensen krijgen moeite met eten, kunnen niet slapen door de pijn en trekken zich terug uit schaamte over hun slechte gebit. Op iets langere termijn kunnen verwaarloosde gebitsproblemen zelfs tot hart- en vaatziekten leiden. Dat kan weer leiden tot ziekteverzuim of werkeloosheid. Daarmee zijn tandziekten niet alleen een probleem voor iemands gezondheid, maar voor de hele maatschappij.” 

PETITIE Gelukkig is voor mensen met schulden onlangs een belangrijke eerste stap gezet. Kuipers: ,,De Tweede Kamer heeft unaniem ingestemd met ons voorstel om mensen die in de schuldhulpverlening zitten niet meer uit de aanvullende verzekering te gooien. Daar zijn we heel blij mee, maar het is niet genoeg. Mondzorg moet weer in het basispakket komen. Daarom blijven we politieke druk uitoefenen en zijn we een petitie gestart.”

advertentie
advertentie