Lianne ter Maat werkt vanuit een inspirerende omgeving.
Lianne ter Maat werkt vanuit een inspirerende omgeving. Lianne ter Maat

ISzO Fotografiecursus bevat techniek en gevoel

7 september 2022 om 09:00 Zakelijk

AMERSFOORT Het goede gevoel om de mooiste foto te maken is, naast juist toepassen van de techniek, heel belangrijk. In de fotografiecursussen van Lianne ter Maat daagt ze je uit om de vraag te stellen ‘Is dat zo?’ Kijk ervoor goed naar je eigen foto’s en je leert wat er nog meer kan.

De studio van beeldend fotograaf Lianne ter Maat ligt op de Amersfoortse berg. In het Eemklooster heeft ze een inspirerende locatie gevonden om te werken. Voor zichzelf en zeker ook voor de cursisten. „Daar maak ik graag gebruik van tijdens de cursussen. Samen trekken we eropuit om onderwerpen en thema’s te fotograferen.”

Lianne ter Maat deed zelf de foto-academie en richt zich met haar eigen werken op beeld voor aan de muur. Dat gaat verder dan alleen een tweedimensionale foto. „Ik maak graag beeld dat ik daarna bewerk op een fysieke manier. Zo kun je meer vertellen en gaan mensen er anders naar kijken.“

UITDAGEN De toepassing van de juiste techniek is een basis waar Ter Maat vanzelfsprekend aandacht aan besteedt. De ISzO fotografiecursussen zijn gericht op beginners, gevorderden en zelfs ook voor mensen die met een smartphone willen fotograferen. „Sluitertijd en ISO-waarden die moet je natuurlijk goed kunnen bepalen. Toepassen van de goede techniek, de compositieregels scherpstelling en belichting, dat moet allemaal kloppen. Dan maak je al snel mooie foto’s. Toch stel ik ook de vraag ‘Is dat wat je wil met de foto die je maakt?’ Ik daag je uit daar over na te denken en dat te gebruiken in je foto’s. Je kunt door te spelen met instellingen en de manier van fotograferen het verhaal dat je met een foto wilt vertellen richting geven. De ‘beeldtaal’ benoem ik in de beginnerscursus wel. Een stap verder gaan we in de verdiepingscursus. Maar je moet natuurlijk wel eerst een camera leren bedienen.”

De camera die je gebruikt in de cursus kan die van jezelf zijn. „Sommige mensen hebben al jaren een mooie spiegelreflexcamera liggen en willen er eindelijk eens een keer veel meer uithalen dan het standaard fotograferen. Daarvoor is de techniek maar er zijn ook veel mogelijkheden met een systeemcamera. En het is ook mogelijk een camera bij mij te huren.”

KLEINE GROEPEN De cursussen worden gegeven in kleine groepen. „De groepsgrootte is vier tot zes personen. Al is het meestal vier. Ik heb gemerkt dat mensen dat erg prettig vinden. We bespreken het werk dat je in opdracht maakt. Ik geef dan een thuisopdracht mee waarmee mensen aan de slag gaan.”

De verschillende cursussen worden zowel overdag als ’s avonds gegeven en bestaan, afhankelijk van de cursus uit 4 tot 7 lessen. Aanmelden voor de cursussen kan via de website.

door Arnoud J Spaaij

ISzO Fotografiecursus
Daam Fockemalaan 22, Amersfoort
www.iszofotografiecursus.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie