SZamen.
SZamen. Pauw Media
Ondernemer in beeld

De Specialist: ‘Het verhaal achter frequent verzuim’

12 mei 2021 om 13:07 Zakelijk

AMERSFOORT ,,Ik open mijn mailbox en lees dat Harm zich maandag ziek heeft gemeld bij zijn werkgever. Alweer. Het is de achtste keer in 2020, blijkt als ik navraag doe bij de werkgever. Dat stond niet in het verzuimsysteem. Ik besluit de casus verder uit te zoeken en dat levert een verrassende wending op”, vertelt Danielle Lagerweij, register casemanager bij SZamen, partner in personeelszaken.

,,Er blijkt een patroon te zitten in de meldingen. Het verzuim is steeds aansluitend op het weekend met twee weken ertussen. De werkgever vertelt dat Harm eind 2019 gescheiden is en om de veertien dagen de kinderen heeft. Het onderstreept hoe belangrijk het is ziekmeldingen te noteren in het verzuimsysteem. Zo ontdek je patronen en heb je een haakje voor een goed gesprek.”

,,Harm vertelt uit zichzelf dat hij de laatste maanden regelmatig migraineaanvallen heeft. Morgen kan hij wel weer aan het werk, schat hij in. We spreken af dat ik samen met zijn werkgever donderdag een frequent verzuimgesprek met hem aanga. Het doel: bewustwording en eventueel signalen ontdekken zodat we preventief actie kunnen ondernemen.”

IN GESPREK ,,Het bewustwordingsdoel is snel bereikt: Harm had niet door hoe vaak hij verzuimd. Hij heeft ook geen hulp gezocht, maar gaat dat nu doen. We zetten ook de bedrijfsarts in. Na drie maanden volgen opeens weer twee ziekmeldingen. Misschien was alleen bewustwording toch niet genoeg? We gaan opnieuw in gesprek. Opvallend genoeg heeft Harm vooral gezondheidsklachten na weekenden dat hij de kinderen niet heeft. We hebben het gesprek op zo’n maandag na een weekend zonder kinderen en het valt me op dat Harm er niet helemaal bij is. Ik benoem het en vraag hoe hij zijn weekend vult. Schoorvoetend vertelt Harm dat hij dat weekend twee nachten kippen heeft gevangen. Om wakker te blijven drinkt hij energiedrank. Het levert veel geld op, wat hij nodig heeft omdat de alimentatie zwaar op hem drukt en hij niet rondkomt.”

Er blijkt een patroon te zitten in de meldingen. Het verzuim is steeds aansluitend op het weekend met twee weken ertussen

STRUCTURELE OPLOSSING ,,Harm schaamt zich en wilde niet dat zijn werkgever wist van deze bijbaan. Hij was zich ook niet bewust van de impact op zijn gezondheid. Harm is dan ook blij dat het hoge woord eruit is, helemaal als de werkgever aangeeft bereid te zijn om mee te denken. De werkgever kijkt naar mogelijkheden zodat Harm meer inkomen heeft en in het weekend rust kan pakken. Ook zetten ze bedrijfsmaatschappelijk werk in. 2021 is tot nu toe verzuimvrij en de werkgever geeft aan dat Harm enorm is opgeknapt.”

GA IN GESPREK ,,Met dit praktijkverhaal wil ik meegeven dat een goed gesprek essentieel is bij regelmatig verzuim. Ook al is het verzuim steeds maar een dag of zelfs een ochtendje. Soms komt het niet meteen in het eerste gesprek bovendrijven en moet je wat dieper graven naar de oorzaak. Dit werkt absoluut preventief. Wil je tips hoe je dit soort gesprekken voert of wil je het samen doen? Neem contact op met je arbodienst of met SZamen.”

SZamen
Laan 1914 41
3818 EX Amersfoort
033 285 92 42
info@szamen.nl
www.szamen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie