,,Het is zo ontroerend geschreven dat je met tranen achter je ogen leest over het verdriet en de pijn."
,,Het is zo ontroerend geschreven dat je met tranen achter je ogen leest over het verdriet en de pijn." Riemer
Ondernemer in beeld

Boek van de maand: Shuggie Bain van Douglas Stuart; ‘Integer en wonderlijk debuut’

2 april 2021 om 14:00 Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand bespreekt Hans Loeve, bedrijfsleider van Boekhandel Riemer in Amersfoort een boek dat er om verschillende redenen uitspringt.

Het spreekt natuurlijk tot de verbeelding als een debuterend auteur de grootste literatuurprijs (The Booker Prize) ter wereld wint. Als je dan ook nog bedenkt dat hij zijn manuscript naar 32 uitgevers stuurde zonder succes, mag het helemaal een klein wonder heten. Maar eerlijk is eerlijk: dat zegt nog niets over de inhoud van het boek.

AUTOBIOGRAFISCH Shuggie is een zachtmoedige en verlegen jongen. Hij is anders dan de andere jongens en doet zijn uiterste best om ook stoer te doen en zijn interesse voor poppen niet te laten blijken. Maar geaardheid laat niet met zich spotten en zijn omgeving wil niets van homoseksuelen weten. In de achterbuurten van Glasgow is het geen kwestie van accepteren, maar het wordt glashard ontkent. Het is niet moeilijk voor te stellen dat hij opgroeit met veel pestgedrag. 

Daarbij komt dat zijn moeder een alcoholiste is, die totaal niet in staat is om Shuggie op te voeden. Zijn oudere zus en broer zijn allang afgehaakt, wetende dat hun moeder nooit zal veranderen. Shuggie staat dus er alleen voor en heeft als jonge tiener-mantelzorger, een onvoorwaardelijke liefde voor zijn moeder. Halverwege dit dramatisch verhaal kwam ik er achter dat het boek autobiografisch is. Het is daarmee een aangrijpende en bijna gênante inkijk in zijn persoonlijk leven. Hij heeft 10 jaar over dit boek gedaan en dat zal niet gemakkelijk geweest zijn om op zo’n manier je jeugd te verwerken. Het verhaal is zo ontroerend en integer geschreven dat je het met brokken in je keel en tranen achter je ogen leest over het verdriet en de pijn. Maar hij blijft met respect over zijn moeder schrijven en zelfs over de mannen in haar leven die haar misbruiken. Zo ontmoet ze een aardige man als ze meer dan een jaar droog is na bijeenkomsten bij de AA. Hij zegt: ,,Kom neem nu ook een glaasje, dat kan toch wel weer..” Je voelt plaatsvervangende haat als je over die kerel leest die zijn moeder weer aan de drank helpt. Maar Douglas Stuart lijkt de haat en de pijn voorbij en beschrijft liefdevol, met een bepaalde afstand nu, zijn leven.

Ik denk: je hebt je levenswerk klaar. Gewoon stoppen, beter kan het toch niet worden

WAT NU En dan heb je zo’n persoonlijk boek geschreven en ineens kent heel de wereld je leven. Op 'zijn' website staan alleen maar reclameboodschappen en loftuitingen over het boek, wat een schril contrast is met de integere inhoud van zijn debuut. Het legt een enorme druk op de sympathieke schrijver en je houdt je hart vast wat er nu gaat gebeuren en wat hij nog meer wil schrijven. Ik denk: je hebt je levenswerk klaar. Gewoon stoppen, beter kan het toch niet worden.

Hoe dit boek te bestellen? Een digitale versie van deze tip vind je op: www.boekhandelriemer.nl. Daar staan ook andere tips. De bestelling komen we in de hele regio thuisbrengen. U bent van harte welkom in onze karakteristieke winkel. Boekhandel Riemer, Emiclaerhof 18, 3823 EM Amersfoort, 033 - 4560804, e-mail: amersfoort@boekhandelriemer.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie