De telefoon kan iedereen gebruiken voor advies tijdens de coronapandemie.
De telefoon kan iedereen gebruiken voor advies tijdens de coronapandemie. Arnoud J Spaaij

Thuis bewegen met Telefyzie

2 april 2020 om 16:00 Zakelijk

AMERSFOORT Thuiswerken, advies om thuis te blijven en ouderen of zieken die het huis niet uit kunnen. Het zijn de gevolgen van het coronavirus dat om zich heen grijpt. Maar dat hoeft helemaal niet te betekenen dat we ook minder bewegen. Fysiotherapie Fyzie heeft daarvoor een aantal aanreikingen om thuis gezond te blijven.

Arnoud J Spaaij

Niet alleen de maatregelen die genomen zijn beperken onze mobiliteit. Ook mensen zelf beseffen vaak niet dat beweging juist als we meer thuis blijven van essentieel belang is. ,,Bovendien", zegt Menno Werrie van Fyzie, ,,blijkt dat mensen zorg nu ook mijden." En juist ook de meer kwetsbare mensen vinden moeilijker de weg naar zorg en hulp bij beweging weet Werrie. ,,Mensen komen op dit moment niet bij ons met hun vragen. Terwijl minder beweging dikwijls meer klachten oplevert. En op de lange termijn neemt je spierkracht af. En zeker je conditie. Dan wordt je alleen maar kwetsbaarder."

Fysiotherapie Fyzie: We hebben versneld videoverbindingen mogelijk gemaakt Met deze conclusies is het logisch dat fyzie mensen oproept om toch vooral ook zelf initiatief te nemen om in beweging te blijven. Of in beweging te komen. ,,Het is natuurlijk geen oproep om naar onze praktijk te komen", benadrukt Werrie. Speciaal om nu ondersteuning te geven is door Fyzie een programma opgezet om op afstand hulp te bieden. ,,Het idee is dat we zoveel mogelijk directe ondersteuning geven. Per telefoon, met persoonlijke aanwijzingen op papier of via een persoonlijke email. We merken dat sommige mensen minder of geen beschikking hebben om digitale middelen in te zetten. Juist voor hen willen we van betekenis zijn. Zij vallen nu tussen wal en schip. Als mensen bellen brengen we ze in contact met de juiste collega."

Fyzie heeft met zes vestigingen in Amersfoort en omgeving veel mogelijkheden om de juiste zorgmedewerkers aan te bieden. Een advies of persoonlijk programma van een fysiotherapeut kan dus helpen om klachten thuis op te lossen. ,,We houden natuurlijk contact als dat nodig is, bellen even na hoe het verloopt. Maar vaak kunnen we met een paar oefeningen veel bereiken. Dat vraagt natuurlijk wel wat eigen motivatie van de mensen thuis", voegt Werrie toe. Zorgverzekeraars werken ook mee aan de hulp die op deze manier op afstand wordt geboden. ,,Ja, via de basisverzekering of je aanvullende polis. Dat checken we altijd al maar ook nu eerst nog even voor de mensen die hulp vragen."

Naast een telefonisch consult kan ook per email of via de website hulp worden geboden. ,,We hebben versneld videoverbindingen mogelijk gemaakt. En we komen met Telefyzie. Mensen krijgen dan via onze website de mogelijkheid om filmpjes met instructies te bekijken." Bewegen op afstand wordt dus op veel manieren mogelijk. Fyzie werkt ook aan een uitgebreider programma: ,,We werken samen met andere zorgverleners om te voorkomen dat we na de coronacrisis een piek aan mensen krijgen die zit met een verminderde lichamelijke conditie."

Fyzie Fysiotherapie Amersfoort
Tel. 033-2048000
info@fyzie.nl
www.fyzie.nl
Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie