Jennifer en Edward Stots van Mooie Kijkers in de tot oogmeetruimte omgebouwde kluis.
Jennifer en Edward Stots van Mooie Kijkers in de tot oogmeetruimte omgebouwde kluis. Rinus van Denderen

Maatwerk bij Mooie Kijkers

15 december 2022 om 13:40 Winkels

Mooie Kijkers brillen & lenzen, de zaak van vader Edward en dochter Jennifer Stots, is gevestigd in een voormalig bankgebouw aan de Leusderweg 222A. Binnen herinnert een onmiskenbaar detail daar nog aan. Een flinke kluis geeft zicht op een stijlvol ingerichte oogmeetruimte.

Het is vanwege deze nog aanwezige kluis dat Edward Stots juist hier 19 jaar geleden neerstreek met Mooie Kijkers. ,,Ik wilde graag dit deel van het gebouw huren, omdat de kluis daar nog in zat. Voor de parels van je gezicht wilde ik de mooiste ruimte hebben en het leek mij prachtig om die kluis daarvoor te gebruiken. Wij hebben daar de oogmeetruimte van gemaakt, waar we vorig jaar veel in hebben geïnvesteerd, met name in de apparatuur. Daardoor kunnen we, indien nodig, heel uitgebreid oogonderzoek doen. En we bergen daar na sluitingstijd onze kostbare monturen en materialen in op, want de ruimte is ook nog bruikbaar als kluis.”  

De metingen van die parels van het gezicht vinden dus plaats in een unieke en stijlvolle ruimte die helemaal in lijn is met de luxe uitstraling van de optiek en de bijzondere brillen en hoogwaardige brillenglazen die Mooie Kijkers biedt. ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’ staat er op een van de wanden. Johan Cruijff terugvinden in een optiek is ook niet iets wat je vaak tegenkomt, weet ook Edward Stots. ,,Cruijff bedoelde daar iets anders mee dan wij, maar het helpen kijken, het beter laten zien, daar vonden we die uitspraak ook goed bij passen. En dat is wat wij doen. Daarvoor maken we gebruik van brillenglazen van Zeiss, een gerenommeerde Duitse fabrikant die al meer dan honderd jaar bestaat. Zeiss is altijd een vooruitstrevend bedrijf geweest in de optische industrie. Met hun innovatieve technologie en producten lopen ze doorgaans ver vooruit op andere glasleveranciers. Je kunt iemand met een kant-en-klare bril scherper laten kijken, maar juist als je de glazen op maat slijpt, nemen de scherpte en het contrast nog meer toe en daardoor raken je ogen minder snel vermoeid. Zeiss heeft daarvoor diverse technieken die het zicht ultiem kunnen verbeteren.”

OOGMETING Dat begint met een goede oogmeting en de interpretatie daarvan. Vervolgens wordt gekeken  naar welk glas het beste past bij de ogen en hoe je dat slijpt in de bril. En aan welke voorwaarden het moet voldoen, geeft Edward aan. ,,Zo creëer je maatwerk. En blije klanten.”

Want zo ongeveer vanaf 45-jarige leeftijd worden bij de meeste mensen de ooglenzen minder flexibel en wordt lezen steeds lastiger. Dan heb je op een gegeven moment een leesbril nodig. Eerst alleen voor dichtbij, maar daarna ook voor werken op de computer of bij het koken, en weer later nog om in de verte goed te kunnen zien. ,,En dan ben je toe aan multifocale glazen”, zegt Edward. ,,Ze worden zo genoemd omdat er meerdere focussen in zitten die in het glas worden geslepen. Dit soort glazen kennen we al sinds 1959. Dat waren kostbare glazen die in Frankrijk werden gemaakt en het duurde drie weken voor je ze in huis had. En klanten deden er vaak enkele maanden over om hun ogen aan zo’n bril te laten wennen. Nu is dat helemaal veranderd en zijn mensen er vrij snel aan gewend, zeker als je topkwaliteit glazen gebruikt die goed gemonteerd zijn.” 

TOPKWALITEIT GLAZEN Die topkwaliteit glazen komen bij Mooie Kijkers van leverancier Zeiss. Die heeft onder de naam SmartLife een collectie brillenglazen ontwikkeld die zijn aangepast aan een moderne levensstijl. Omdat onze ogen tegenwoordig veel tijd doorbrengen met het kijken naar beeldschermen, heeft dat invloed op de lichaamshouding en oogbewegingen. Ook veranderen je visuele behoeften naarmate je ouder wordt omdat je ogen minder goed kunnen scherpstellen op diverse afstanden en doordat je pupillen kleiner worden. Daar speelt Zeiss op in met maar liefst 88 verschillende brillenglastinten en acht modieuze spiegelcoatings, waarmee kan worden gecombineerd. 

MULTIFOCALE BEELDSCHERMBRILLEN De technologisch geavanceerde glazen van Zeiss geven Mooie Kijkers de mogelijkheid om zowel gewone multifocale brillen als multifocale beeldschermbrillen aan te bieden, legt Jennifer Stots uit. ,,Gewone multifocale brillen hebben een leesgebied, tussengebied en vertegebied. Bij een multifocale beeldschermbril is dat leesgebied en het tussengebied wat groter en het vertegebied wat kleiner. En dat vertegebied gaat dan maar tot ongeveer vier a vijf meter. Of nog iets minder ver, afhankelijk van wat de klant wil. Dus binnenshuis of op kantoor kun je je directe omgeving dan nog goed zien. Dit soort brillen verkopen we momenteel vrij veel.” 

SPECIALE ACTIE Door de innovatieve technologie die Zeiss toepast op de glazen worden deze beeldschermbrillen ook steeds verder verbeterd, vervolgt Jennifer. ,,En je kunt er veel meer maatwerk mee leveren, want ieder gezicht is anders gevormd. Dat bepaalt mede je kijkhoek en de stand van de bril op je gezicht, wat weer invloed heeft op het kijkcomfort. Bij standaardglazen is dat maatwerk veel lastiger. Die werken voor de één wel goed en voor de ander weer niet. We laten mensen daarom ook graag kennis maken met onze multifocale beeldschermbrillen en hebben tot 31 december dit jaar een speciale actie hierop. Bij aanschaf van een multifocale beeldschermbril krijg je dan één glas gratis.”  

Dit artikel wordt u aangeboden door Mooie Kijkers.

De fraai ingerichte winkel van Mooie Kijkers.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie