Een passie voor brillen zit in de familie bij Edward Stots en zijn dochter Jennifer.
Een passie voor brillen zit in de familie bij Edward Stots en zijn dochter Jennifer. Rinus van Denderen

Twee generaties Stots bij optiek Mooie Kijkers

1 december 2022 om 14:25 Winkels

Met Mooie Kijkers begon Edward in 2003. Hij wilde er een winkel van maken die je als klant moest ontdekken. Een zaak die anders is dan de bestaande brillenwinkels. Met bijzondere en exclusieve brillenmerken en dito service. ,,Een zaak waar je heengaat als je zin hebt in de beste bril”, zegt Stots gezeten met een espresso achterin zijn winkel. ,,Als je hier binnenkomt en je hebt de tijd voor jezelf en voor je ogen, dan geven wij heel graag tijd aan jou en zorgen we ervoor dat we jouw wens zo goed mogelijk invullen. Wil je een kant-en-klare bril dan kan dat maar wil je een speciaal voor jou op maat gemaakte bril voor een bijzondere gelegenheid, dan zorgen we daar ook graag voor.” In het kort zegt dat al iets over de passie die Edward, maar ook zijn dochter Jennifer drijft. Want die passie is erfelijk. Jennifer is eveneens opticien en sinds kort weer fulltime werkzaam bij haar vader in de winkel. Zij is de volgende generatie uit de familie Stots die tussen de brillen is beland. Tot vreugde van haar vader. ,,Die passie had mijn opa al toen hij in Groningen een heel klein winkeltje begon met klokken en uurwerken en waar hij ook af en toe een bril verkocht. Die brillen stelden toen nog niet zoveel voor, maar daar is onze familiepassie wel begonnen. Mijn vader Jo vond de optiek machtig interessant en hielp al op jonge leeftijd mee in de winkel. Maar hij onderhield ook alle stadsklokken en smeerde zelfs de wijzers en het uurwerk van de Martinitoren. Een helse klus. Die klokken werden allemaal handmatig opgewonden want elektrische klokken waren er toen nog niet. En ’s avonds maakten mijn vader en opa dan de uurwerken en de brillen.”

BEGRIP IN AMERSFOORT Eigenlijk had zijn vader andere ambities, maar hij belandde, net als zijn broer, in de winkel van zijn vader. Dat werd na de oorlog teveel voor één bedrijf en Jo Stots begon met zijn echtgenote in 1948 in Amersfoort een winkel. ,,Hij was daarmee de derde in de familie die een brillenzaak had”, zegt Stots. ,,Mijn ouders woonden boven de winkel in de Arnhemsestraat. Mijn zus, broer en ik zijn daar ook geboren.” 

De zaak groeide en Stots optiek werd een begrip in Amersfoort. Edwards broer kreeg ook interesse in het vak van opticien waardoor hij de volgende generatie werd die in de winkel kwam. Edward zelf had aanvankelijk andere plannen. ,,Ik wilde na de middelbare school gaan reizen. Maar mijn vader stond erop dat ik eerst een vak leerde, want dat kon wel van pas komen als ik lang in het buitenland wilde blijven. Dan kon ik altijd mijn geld verdienen. Dus hij haalde me ook in de zaak. Dat was een wijze tip.” Vervolgens werkte Edward ruim twaalf jaar bij de grootste brillenimporteur van Nederland, maar kwam toen hij een gezin kreeg weer terug in de zaak die inmiddels door zijn broer was voortgezet. ,,Dat heb ik tien jaar met heel veel plezier gedaan.

EIGEN ZAAK Omdat bloed kruipt waar het niet gaan kan, wilde Edward op een gegeven moment toch ook voor zichzelf beginnen en Mooie Kijkers werd daarvan het resultaat. Met zijn optiek wil Stots creativiteit, maatwerk en specialisme bieden aan klanten. ,,Doordat wij heel strak in ons bedrijf en onze filosofie geloven, weten onze klanten waarvoor ze bij ons moeten komen. Er komen hier veel mensen uit de buurt, maar ook van buiten Amersfoort. Vaak zoeken ze dan een bepaald merk of specifiek model van een bril of zonnebril. Er zijn 2400 optiekwinkels in Nederland, waarvan ruim 2000 met een standaard collectie. Voor exclusieve merken word je als dealer geselecteerd. We zijn er trots op dat die ons graag als dealer willen hebben. Wie wil nou niet de meest bijzondere brillen ter wereld verkopen? Met topmerken als Cartier, Jacques Marie Mage, Dita of Akoni maken we het verschil.”

Edward koos heel bewust voor de naam Mooie Kijkers. ,,Het is mooi als mensen mijn geschiedenis weten maar ik wilde op eigen kracht mijn succes opbouwen. Het is heel fijn dat door de jaren heen onze winkel door zoveel mensen gevonden wordt. Daar doen we het allemaal voor. Brillen zitten in ons bloed. Bij mij en bij mijn dochter Jennifer. Ik ben dan ook erg blij met haar als zakenpartner en opvolger.” Jennifer begon in 2012 met de opleiding optiek in Zwolle.,,Ik kende uit mijn jeugd wel de verhalen van mijn vader over de beurzen die hij bezocht, maar toen hij me een keer meenam naar de grootste brillenbeurs ter wereld in Milaan kreeg ik daar ook een beeld bij. Zo werd ik ook getriggerd om opticien te worden. Het vak is super veelzijdig. Je adviseert klanten in de winkel, maar je maakt ook brillen, doet oogmetingen, bepaalt modetrends en bezoekt beurzen. Het is een creatief vak met een vleugje techniek en dat vind ik heel leuk.”

LEREN VAN ELKAAR Jennifer liep stage bij haar vader in de winkel en ging er naar haar examen in 2016 ook werken, waarna ze twee jaar later bij een collega-opticien in Leidsche Rijn aan de slag ging. Dit jaar keerde ze weer terug op het oude nest. ,,Ook met het oog op de toekomst om de zaak van mijn vader over te nemen. Het is heel vertrouwd om het samen te doen maar het is ook voor ons beiden een leerzaam proces. We leren elke dag van elkaar.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Mooie Kijkers.

Zijn optiekzaak Mooie Kijkers, brillen & lenzen is nu 19 jaar gevestigd aan de Leusderweg maar Edward Stots is al veel langer actief tussen de brillen en als opticien. Hij komt uit een ‘optieknest’ met een lange historie in Amersfoort en daarbuiten.

Mooie Kijkers verkoopt veel exclusieve brillenmerken.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie