Syntus is van plan lijn 1 (Station, Soesterkwartier, Bedrijventerrein Isselt) te vervangen door vrijwilligers in een achtpersoonsbusje.
Syntus is van plan lijn 1 (Station, Soesterkwartier, Bedrijventerrein Isselt) te vervangen door vrijwilligers in een achtpersoonsbusje. Provincie Utrecht

Syntus wil buslijnen wijzigen en vraagt om mening Amersfoorters

21 april 2022 om 10:19 Verkeer en vervoer

AMERSFOORT Vervoerders U-OV en Syntus Utrecht willen samen met de provincie Utrecht reizigers aan het woord laten over voorgenomen wijzigingen in de dienstregeling vanaf 11 december.

,,Het openbaar vervoer in de provincie Utrecht klimt langzaam maar zeker uit een diep dal”, schrijven de partijen. ,,Nu er geen beperkingen meer zijn als gevolg van corona komen er steeds meer reizigers terug. Maar het zal nog geruime tijd duren voordat de bezetting van de bussen en trams terug is op het oorspronkelijke niveau.” Uitbreiding van het aanbod is nu echter niet te betalen. Wel wil de provincie Utrecht vasthouden aan het huidige niveau en zo flexibel mogelijk inspelen op de behoeften van reizigers.

Met die uitgangspunten in gedachten hebben de vervoerders voorstellen gemaakt voor het regionaal openbaar vervoer vanaf 2023. Op sommige lijnen verandert de route en krijgt de reiziger een kortere reistijd. Er zijn ook voorstellen om bestemmingen beter bereikbaar te maken met het openbaar vervoer.

De belangrijkste voorstellen voor wijziging in de dienstregeling 2023 zijn voor Amersfoort:

Lijn 1: Station - Soesterkwartier - Bedrijventerrein Isselt: De reizigeraantallen op deze lijn zijn laag en de route in de wijk is onduidelijk. Er wordt onderzocht of de wijk Soesterkwartier in Amersfoort een andere vorm van vervoer kan krijgen dan de huidige lijn 1. Gedacht wordt aan een wijkbus met een achtpersoonsbusje gereden door vrijwilligers voor de wijk Soesterkwartier. Lijn 1 kan dan specifiek worden ingezet voor het bedrijventerrein Isselt.

En de stadslijnen 4 (Amersfoort CS – Kattenbroek) en 7 (Amersfoort CS – Amersfoort Vathorst NS) krijgen een aangepaste route om verlies aan reistijd in te halen en in verband met hinder die op de huidige route wordt ondervonden van het openbaar vervoer.

Lijn 9: Station - Leusderkwartier - Vermeerkwartier &Lijn 19: Station - Bergkwartier - Rusthof. Buslijn 9 en 19 bedienen het zuidelijk deel van Amersfoort. Nog niet zo lang geleden zijn beide lijnen veranderd. Lijn 9 bedient het Leusderkwartier en Vermeerkwartier. Lijn 19 bedient het Bergkwartier en enkele haltes ten zuiden van de rondweg zuid, namelijk de Rusthof en ISVW. Onderzoek moet uitwijzen of beide lijnen nu voldoende presteren en de juiste routes rijden. Provincie Utrecht, gemeente Amersfoort en Syntus willen het dienstregelingsjaar 2023 benutten om opties te verkennen, die recht doen aan de (nieuwe) vervoersvraag. Dit zou een andere invulling van de lijn 9 en 19 kunnen inhouden.

Reageren op de voorgenomen wijziging kan tot maandag 16 mei via dit online enquêteformulier. Iedereen die reageert, zal door de provincie Utrecht op de hoogte worden gehouden van de uitkomsten en ontvangt zowel het definitieve vervoerplan als een samenvatting van alle reacties op de enquêtes. Behalve de reizigers worden ook de Utrechtse gemeenten en belangenorganisatie ROCOV geraadpleegd over de plannen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie