Afbeelding
Jacco van der Linden

Politieke partijen duidelijk: 'Nee tegen alle opties door de groengordel'

20 juli 2020 om 10:51 Verkeer en vervoer

AMERSFOORT Het tegengeluid van Soesterkwartierders lijkt het gewenste resultaat te krijgen. Om de rotonde De Nieuwe Poort veiliger en beter te maken, zou volgens de eerste plannen de groengordel in de volkswijk moeten verdwijnen. Als bewoners van het Soesterkwartier iets niet willen, is dat het deze oplossing wel en daarom zijn zij er bijna letterlijk voor gaan liggen. D66, PvdA en GroenLinks hebben nu ook bekend gemaakt niet achter het huidige voorstel te staan.

door Jeroen van der Veer

Het houdt de gemoederen flink bezig. De rotonde is onveilig, daar is iedereen het mee eens. Alleen; hoe zorg je ervoor dat automobilisten, fietsers en wandelaars zich daar weer veilig voelen. Dat kan alleen als de rotonde op de schop gaat en volgens de plannen van de gemeente, met Hans Buijtelaar als kartrekker, moet er een brede, doorgaande autoweg komen van de Amsterdamseweg naar het Soesterkwartier. De weg zou ten koste gaan van het park aan de Dollardstraat en zorgen voor een aanzienlijke toename van het verkeer in de wijk.

En juist daar zijn bewoners rond de Dollardstraat niet blij mee. Zij kwamen in opstand, lieten hun ongenoegen op social-media blijken, gingen het gesprek aan met mensen uit het gemeentehuis en hebben nu ook een groot deel van de Amersfoortse politiek achter zich gekregen. ,,Iedereen wil een goede oplossing voor de problematiek van de rotonde aan De Nieuwe Poort", laat D66 in een verklaring weten. ,,Maar alle opties die door de Groengordel van het Soesterkwartier gaan, kunnen op een NEE rekenen vanuit D66."

,,Dat er wat moet gebeuren aan de rotonde, staat buiten kijf", is ook de Amersfoortse afdeling van GroenLinks duidelijk. ,,De komende jaren worden ca. 3000 extra woningen gebouwd op de Isselt en de Wagenwerkplaats. De rotonde zoals die nu is kan al het extra verkeer dat hierdoor zal ontstaan simpelweg niet aan, er moet dus iets gebeuren. In onze visie is het echter een doodlopende weg om een nieuwe weg door de Groengordel van het Soesterkwartier aan te leggen. Het Soesterkwartier zou juist moeten profiteren van de ontwikkeling die in de omliggende wijken plaatsvindt."

De afgelopen periode is gebleken dat er veel kennis en kunde in de wijk aanwezig is en D66 en GroenLinks adviseren dan ook in gesprek te gaan met de bewoners. Dat gaat de komende periode in verband met het zomerreces niet tot nauwelijks gebeuren; maar één ding is zeker... De Nieuwe Poort is een nieuw hoofdpijndossier in Amersfoort en dat zou het nog wel even blijven. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie