Afbeelding
Provincie Utrecht (screenshot)

Aanleg snelfietsroute Amersfoort-Utrecht van start

9 juli 2020 om 15:40 Verkeer en vervoer

AMERSFOORT De snelfietsroute Amersfoort-Utrecht is weer een stap dichterbij de uitvoering. De provincie Utrecht en de vijf betrokken gemeenten Amersfoort, Soest, Zeist, De Bilt en Utrecht hebben een akkoord bereikt over het voorlopig ontwerp, de kostenverdeling en de uitvoeringsafspraken. Nu de overeenkomst getekend is, kan de aanleg van deze 20 kilometer lange snelfietsroute van start gaan. 

In maart 2019 lieten wethouders van de gemeenten Utrecht, Zeist, De Bilt, Soest en Amersfoort en de gedeputeerde van de provincie Utrecht al weten intenties te hebben om een snelfietsroute tussen Amersfoort en Utrecht te willen realiseren. Het aanleggen van de route gebeurt op verschillende momenten en zal in totaal twee jaar in beslag nemen. De geplande openstelling is eind 2022. 

WOON-WERKVERKEER De bedoeling van de route is om het gebruik van de fiets in het woon-werkverkeer te stimuleren. Volgens de provincie en gemeenten draagt dit bij aan de bereikbaarheid van de regio, is het goed voor de gezondheid én voor het milieu. Zo wordt ernaar gestreefd om in 2023 tien procent meer fietsgebruik op de route te hebben dan in 2019. 

ZEVEN ROUTES De snelfietsroute Amersfoort - Utrecht maakt deel uit van zeven snelfietsroutes in de provincie Utrecht waarmee de provincie en de betrokken gemeenten aan de slag gaan. De andere routes zijn Utrecht-Woerden, Utrecht-IJsselstein, Utrecht-Veenendaal, Amersfoort-Baarn-Hilversum, Amersfoort-Bunschoten-Spakenburg en Amersfoort-Veenendaal. Op de foto boven het artikel is te zien langs welke plaatsen de verschillende fietsroutes lopen.

VOORDELEN Voordeel van deze fietsroutes is dat fietsers vaker voorrang hebben op autoverkeer en eerder het verkeerslicht op groen zien springen. Om de routes te realiseren, worden bestaande fietsverbindingen verbeterd en aan elkaar verbonden. Om het fietsen zo snel, comfortabel en veilig mogelijk te maken, heeft het wegdek van de routes asfalt en wordt het waar nodig verbreed. Ook komen er duidelijke en herkenbare lijnen, wegwijzers en verlichting. Daarnaast zullen er geen paaltjes of obstakels op de route te vinden zijn. 

KOSTEN De kosten van de aanleg van de snelfietsroute Amersfoort-Utrecht bedraagt in totaal 11,2 miljoen euro. Het Rijk betaalt daaraan 1,5 miljoen euro mee, de gemeenten samen 2,4 miljoen euro en de bijdrage van de provincie Utrecht bedraagt 7,3 miljoen euro. 

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie