Amersfoort  3179364_sa00 stock joop de keijzer1.jpg
Amersfoort 3179364_sa00 stock joop de keijzer1.jpg FotoVanDenderen
Column

Alleen maar aardige mensen

Overig

Een heerlijke week heeft uw stukkiesschrijver, tevens zwerfvuil pikkelateur, achter de rug. Als hij met die snikhete dagen als brugwachter bezweet en dorstig over de Eemhavenkade fietst, wenkt vanaf het terras van restaurant ‘Dara’ de blonde serveerster Mette me. Ze zag meteen dat ik er uitgedroogd uitzag, vraagt of ze mij een plezier doet met een glas ijskoud water. Binnen een paar minuten is de lieverd terug met een groot glas water met ijsblokjes. Ook Vincent van ‘Merlot’ staat buiten, nodigt mij uit voor een koud glas wijn maar op mijn blauwe polo staat met grote letters ‘Markt & Haven’. Ben ambtenaar in dienst, kan het absoluut niet maken om tijdens werktijd alcohol te drinken. Maar ook deze aardige horecaondernemer snapt het.

Dezelfde dag heeft een onverlaat een grote afgedankte rubberboot op de steiger gedumpt. Als ik op het Eemplein een wagentje van Eemfors zie staan vraag ik bijrijder Arie of hij het misschien kan meenemen. Hij zit te wachten op zijn maatje Wout die zonder aarzelen het karretje richting brugwachtershuisje stuurt, met een vlijmscherp mes uit zijn gereedschapskist de loodzwareboot opensnijdt om het water uit de luchtkamers te laten lopen. Met zijn drieën tillen we het gevaarte naar boven, kwakken het in de laadruimte. Dat noem ik nou service en behulpzaam zijn. Eemfors-toppers die Wout en Arie.

Op vrijdag, verjaardag mevrouw De Keijzer, fiets ik stiekem naar visboer de Graaf op het Eemplein om te vragen dat, als er een Indisch vrouwtje komt die altijd mosselen besteld, ze effe ‘Lang Zal Ze Leven’ willen zingen. Als ze aan de volle viskraam verschijnt beginnen de ‘Lekkerbekkies’ van de Graaf uit volle borst te zingen. Na afloop krijgt ze een bos bloemen zo groot dat ie amper door de voordeur past, zo’n fantastisch lief gebaar. Ook de dames van de Zumba club wippen langs om een bloemetje te brengen, schatten van meiden. De lieve dames op de matjes met de beentjes omhoog, omlaag of gekruist kennen me nu ook. Als ik langsfiets op de IJsselstraat wordt er, onder leiding van instructrice Sandra, uitgebreid gezwaaid en gejoeld.

De Blauwe Vlag, een milieukeurmerk voor jachthavens hebben we voor 2020 weer in de pocket wat volgens de passanten alleen maar te danken is aan die aardige gastvrije brugwachters uit Amersfoort. Hele week dus lieve mensen ontmoet.

Als klap op de vuurpijl kwamen Hans, wethouder verkeer, Astrid, wijkwethouder Soesterkwartier en Arno, projectleider langs om te kijken naar de plek waar een weg dwars door groengordel, speeltuintje en voetbalveld zou moeten komen. Na afloop zagen ze alle drie wat een waanzinnig slecht plan dit was, willen nu graag luisteren naar de bewoners die met hun actiegroep ‘Green Life Matter’ met onze stadbestuurders in gesprek gaan. Ook Hans, Astrid en Arno zulke aardige betrokken mensen, het kon niet op in deze heerlijke week, hulde!

Joop de Keijzer.

advertentie
advertentie