Crosscompetitie voor kinderen in Birkhoven georganiseerd door AV Triathlon in 2023.
Crosscompetitie voor kinderen in Birkhoven georganiseerd door AV Triathlon in 2023. Rinus van Denderen

Atletiekvereniging Triathlon bestaat veertig jaar en viert dat op sportieve wijze

27 februari 2024 om 10:30 Verenigingen

AMERSFOORT In aanwezigheid van honderden sporters is op 6 januari het jubileumjaar van Atletiekvereniging Triathlon feestelijk van start gegaan. Het hele jaar viert de vereniging, die officieel op 12 november 1984 is opgericht, haar veertigjarig bestaan. De vereniging wil dit jaar extra zichtbaar zijn in Amersfoort en omgeving. Daarom zijn er dit voorjaar hardlooptrainingen vanuit verschillende wijken van Amersfoort en Leusden.  

Het was in 1984 dat een groep lopers besloot een eigen vereniging op te gaan richten, een club niet louter gericht op prestaties, maar ook op samen sporten en gezelligheid. Onder andere Leo van Kuijk en Eliza de Neef stonden aan de wieg van AV Triathlon, een vereniging met aandacht voor recreatief hardlopen, maar ook voor fietsen en zwemmen.

We begonnen met zo’n zestig leden met drie activiteiten: fietsen, zwemmen en hardlopen

Eliza de Neef: ,,We begonnen met zo’n zestig leden met drie activiteiten: fietsen, zwemmen en hardlopen. Het sociale gevoel binnen de club hebben we vormgegeven. Daar ben ik trots op! Je ziet het nog steeds terug: mensen worden niet afgerekend op of ze heel hard kunnen lopen of niet. Belangrijk is dat je beweegt en meedoet. Dat je geaccepteerd wordt in de groep. Die sfeer bestaat vandaag de dag nog steeds.”

START RUNNING

Start Running, vroeger bekend als de Trimcursus, was de eerste cursus van AV Triathlon sinds de oprichting in 1984. Een rekensom leert dat er nu al meer dan 120 keer zo’n startersgroep is geweest. Dat betekent dat er vele duizenden mensen uit Amersfoort en omgeving op een plezierige en verantwoorde manier kennisgemaakt hebben met de loopsport. Leo van Kuijk is al bijna dertig jaar trainer van deze cursus: ,,Start Running is voor deelnemers zonder loopervaring, zij leren in twaalf weken op een verantwoorde manier met plezier hardlopen. Er zijn vele lopers ooit zo begonnen. Er zijn zelfs huwelijken voortgekomen uit de cursus! Dat is de sociale kracht van de vereniging.”

Artikel gaat verder onder de afbeelding. 


Leo van Kuijk stond, met Eliza de Neef, aan de wieg van AV Triathlon. (Ewerdt Heideman/Smulders AV)

TRADITIE IN ERE HOUDEN

Inmiddels is de club uitgegroeid tot een veelomvattende sportvereniging waar iedere dag van de week aanbod is. Wat begon als een bescheiden initiatief om recreatief hardlopen te promoten, groeide uit tot een uitgebreide sportvereniging met activiteiten variërend van hardlopen op alle niveaus, fietsen, zwemmen tot triatlon en jeugdatletiek.

Artikel gaat verder onder de afbeelding. 


De running frame is dan dus een sporthulpmiddel net als een sportrolstoel. (Hans Kerchman) 

Sinds 2018 biedt de vereniging ook Framerunning aan, dit is een para-atletiekonderdeel waarbij de atleet met een running frame verschillende afstanden loopt of rent. De running frame is dan dus een sporthulpmiddel net als een sportrolstoel. Met de komst van Frame Running is inclusie van sporters met en zonderbeperking binnen AV Triathlon een feit geworden. Tevens is de vereniging aangesloten bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur zodat ook kinderen die opgroeien in gezinnen met weinig geld mee kunnen doen met sportactiviteiten.

Luuk Hazenberg, voorzitter AVT: ,,Als je bedenkt dat een klein groepje kanjers ooit in het klein begonnen is en wat er nu na veertig jaar staat, dan voelen wij als bestuur ons verantwoordelijk om deze kroonjuwelen te koesteren en te verzorgen. Als we naar de toekomst kijken, zijn we vastbesloten om voort te bouwen op dit fundament om ervoor te zorgen dat AV Triathlon blijft bloeien voor de komende generaties.” 

WIJKTRAININGEN

AV Triathlon gaat dit voorjaar een aantal zaterdagen om 9.00 uur training geven in de wijken. De aftrap is op 2 maart, de club is dan aanwezig in Kattenbroek. De trainers van Start Running, Running Bootcamp, Loopgroep 3 (ver gevorderd) en Sportief Wandelen, nemen de wijkbewoners graag mee en staan klaar met informatie over de vereniging.

2 maart Kattenbroek, Tent Castellum Trap vijver
9 maart Nieuwland, Tent Drakenpark
6 april centrum, Tent Eemplein
13 april Vathorst, Tent Kaipark
4 mei Waterwingebied, Tent Wieslag
11 mei Nimmerdor, Tent Parkeerplaats Kamerlingh Onnestraat
1 juni Leusden, de Schammer, Tent de Voorpost
8 juni Park Randenbroek, Tent Dahliaclub

De vereniging nodigt alle geïnteresseerden uit om mee te doen of langs te komen. De club is te herkennen aan de blauwe partytent. Bij Atletiekvereniging Triathlon staan deskundige trainers klaar om mensen te helpen in beweging te komen en te blijven en om hun prestaties te verbeteren. Er worden uitdagende evenementen georganiseerd voor sporters op alle niveaus. De trainingen vinden vooral plaats in bosgebied Birkhoven, tevens heeft AV Triathlon een eigen trainingsbaan bij de locatie.

Voor mensen die interesse hebben in beginnen met hardlopen; de cursus Start Running start op zaterdag 6 april. Op de website van Atletiekvereniging Triathlon is meer informatie te vinden over het brede aanbod. https://avtriathlon.nl/


 De trainingen vinden vooral plaats in bosgebied Birkhoven, tevens heeft AV Triathlon een eigen trainingsbaan bij de locatie. (Ries de Beer) 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie