Pastoor Runhaar, die deze zomer naar Utrecht verhuist, laat een Amersfoortse schoolklas zien hoe in de kerk wierook wordt gebruikt.
Pastoor Runhaar, die deze zomer naar Utrecht verhuist, laat een Amersfoortse schoolklas zien hoe in de kerk wierook wordt gebruikt. BDU

Van keistad naar Domstad: pastoor Runhaar gaat in St. Gertrudis werken

7 februari 2021 om 07:10 Religie

AMERSFOORT Louis Runhaar (41), pastoor van de oud-katholieke parochie St. Joris op ’t Zand, verhuist deze zomer met zijn gezin naar Utrecht. Daar gaat hij werken in de St. Gertrudiskathedraal, de oud-katholieke bisschopskerk van Utrecht en het kerkelijk thuis van de Utrechtse oud-katholieke parochie.

Anita Groenendijk

,,In Amersfoort heb ik het vak geleerd”, vertelt Runhaar. ,,In september 2014 ben ik begonnen als pastoraal werker, daarna diaken gewijd en vervolgens in 2015 priester van het aartsbisdom Utrecht van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland. Vanaf dat moment dus ook officieel pastoor van de Amersfoortse parochie.” Een plek die hem in deze fase van zijn leven goed paste. Hij vindt Amersfoort een heel fijne stad; zowel middeleeuws als modern, centraal gelegen, half op de Veluwe en toch dicht bij de Randstad en – niet onbelangrijk – in de binnenstad wordt de oecumene geleefd.

BINNENSTADSKERK Al sinds de middeleeuwen is Amersfoort een stad met een grote rijkdom aan kloosters en kerken en nog steeds zijn er alleen al in het centrum veel verschillende kerkgemeenschappen te vinden. In de bonte mengeling van binnenstadspastores heeft Runhaar samenwerking en collegialiteit ervaren. ,,De lijnen zijn kort en de samenwerking goed, dat werkt positief door in het gezamenlijk naar buiten treden.”

,,De Oud-Katholieke Kerk is een katholieke kerk die sinds de achttiende eeuw onafhankelijk is van Rome en daardoor op bepaalde punten eigen beslissingen heeft genomen”, legt Runhaar uit. ,,Mensen die nieuw in de vieringen komen, herkennen het katholieke, bijvoorbeeld in de liturgie en de kerkinrichting. Maar ze herkennen ook een bepaalde ernstigheid, die eerder aan het wat strengere van sommige calvinisten doet denken. ‘Bevindelijke vroomheid’ is misschien wel een goede omschrijving; het persoonlijk beleven en het eigen geweten zijn belangrijk in het geloof.”

De aartsbisschop van Utrecht, wiens zetel in de St. Gertrudiskathedraal staat, heeft hem gevraagd daar heen te gaan. De stad waar St. Willibrord ooit de eerste aartsbisschop was en waar nu de 83ste bisschop na hem, Bernd Wallet (49), binnenkort gewijd wordt. Naast Runhaar komt er nog een nieuwe assisterend pastoor. Een heel nieuw team in het hart van het oud-katholieke aartsbisdom.

PLEK MET ALLURE De kathedraalkerk is een groot gebouw, heel anders dan het kerkgebouw aan ’t Zand. Het is de plek waar de bijzondere vieringen worden gehouden van het aartsbisdom Utrecht: priesterwijdingen, grote vieringen met Kerstmis en Pasen, en bijvoorbeeld de oliewijding. ,,Een plek met allure, heel bijzonder om daar te mogen werken”, zegt Runhaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie