Avondgebed: doordeweeks moment van bezinning en stilte

20 september 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Op een zonnige donderdagavond fiets ik naar de binnenstad om kennis te maken met het Avondgebed. Een kort moment van bezinning in een van de prachtige Amersfoortse binnenstadskerken, de Oud-katholieke Kerk aan 't Zand. Zo'n 20 mensen, jong en oud, zijn aanwezig.

door Wiena Bakker

Het avondgebed kent een eenvoudig stramien. Er wordt gezongen, naar muziek geluisterd (prachtige keuze!) er worden teksten gelezen, stilte neemt een belangrijke plek in en bij wierook stijgen gebeden op. Dat het laagdrempelig wil zijn blijkt uit de welkomstwoorden. ,,Welkom aan u of jou, om samen stil te zijn rond het geheim van het leven dat ons is gegeven, om te bidden, te luisteren, of ..... te zijn".

Lydia Janssen is deze avond een van de voorgangers. Zij vertelt dat vijf jaar geleden het initiatief is genomen tot dit avondgebed. Het is een samenwerkingsverband van de vier binnenstadskerken. ,,De mensen dit hiermee zijn begonnen, voelden allereerst zelf de behoefte om ook door de week samen te komen en een half uur stil te zijn. En het bleek ook anderen aan te spreken. Wij willen zo open mogelijk zijn, mensen die hier komen hoeven niets".

Een groep van twaalf mensen heeft bij toerbeurt de leiding. Twee mensen bereiden een cyclus van 4 of 6 avondgebeden voor. Deze avond stond in de serie getiteld 'Doe het'. Voor de komende maanden zijn bijvoorbeeld 'Namen en hun geheimen', 'Vreemdelingen' en 'Jona, een dwarsligger' als thema gekozen. Lydia ervaart de bijeenkomsten als een fijne plek van rust. ,,Stil zijn alleen is moeilijk, met anderen draag je het."

Ook Irene (47 jaar) is inmiddels een trouwe bezoeker van het avondgebed. ,,Het oecumenisch karakter van het avondgebed spreekt mij zeer aan. Het is gemeenschappelijk met andere kerken en dat is natuurlijk toch wel bijzonder dat in deze tijd mensen in staat zijn om boven regels uit te stijgen. Ik ervaar daar veel vrijheid. Het avondgebed is voor mij ook nadrukkelijk een gebedsmoment, als het ware een pauzemoment met God. In een gewone kerkelijke viering gebeurt veel, en dat kan ook afleiden."

Irene heeft een drukke tijd achter de rug. Naast haar fulltime baan volgde ze ook nog een studie. Maar altijd wel probeerde ze tijd vrij te maken voor het avondgebed. ,,Het is fijn dat het al om 19.00 uur is en maar een half uurtje duurt, dan kun je daarna ook nog andere dingen doen." Irene vertelt dat ze de manier waarop er gebeden wordt, ook als heel fijn ervaart. ,,Je wordt uitgenodigd tot bezinning en stilte, en dat ervaring ik als voedend. Het is ruimte maken voor God, ofwel een plek voor mensen met God, om daarna weer verder te gaan."

Thuis heeft Irene dat toch minder, ze ervaart dat het gebouw en de sfeer waarin het avondgebed plaatsvindt, er ook toe doen. ,,In het avondgebed stem ik mij af, maar denk ik ook aan de mensen die in mijn hart zijn. Door de stilte in gezamenlijkheid voel ik mij gedragen". En hoe heb ik het zelf ervaren, dit eerste avondgebed? Ik vond het weldadig, en zeer verzorgd.

Avondgebed Oud-Katholieke Kerk, 't Zand 13. Iedere donderdagavond, 19.00 tot 19.30 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie