Protestbord, neergezet bij het gemeentehuis.
Protestbord, neergezet bij het gemeentehuis. Jeroen de Valk

Demonstratie tegen sloop Jericho

15 september 2021 om 21:42 Politiek

AMERSFOORT Bewoners van de wijk Jericho protesteerden op dinsdagavond 14 september bij het gemeentehuis. Zij spraken zich met klem uit tégen plannen van woningcorporatie de Alliantie voor sloop van hun wijk. Bij de actie lieten de bewoner borden en pamfletten zien met kreten als ‘de Alliantie oplichters’, ‘Stop de sloop van Jericho’ en ‘de Alliantie: leugenaars’.

Jeroen de Valk

Er waren zo’n honderd bewoners aanwezig, waarmee mag worden aangenomen dat een groot deel van de 124 huishoudens vertegenwoordigd was. Volgens de bewoners was hen altijd voorgehouden dat de woningen zouden worden gerenoveerd. Aangezien die renovatie maar op zich liet wachten, hadden velen maar zelf de handen uit de mouwen gestoken.

LINKJE VERWIJDERD De SP verwees in schriftelijke vragen naar een voorlichtingsfilmpje over ‘energiebesparing en onderhoud’ van de Alliantie in mei dit jaar. Nadat het linkje op 11 september ook was gemeld in deze krant, werd het plots van internet verwijderd door de woningcorporatie.

Na de demonstratie gingen enkele bewoners mee naar de raadszaal, waar ze hun standpunten konden later horen. In het kort: ze zijn allen zeer gehecht aan de betaalbare rijtjeshuizen en kunnen het ook goed vinden met hun buren. Eén van de insprekers wijkt pas als ‘de laatste steen’ is gevallen.

‘TRANSPARANTIE’ Voor de coalitiepartijen leek deze actie onverwacht te komen. De woningcorporatie had geen woordvoerder gestuurd. Besloten werd, om op korte termijn een ‘informatieve ronde’ te organiseren.

Bewoners op het plein voor het gemeentehuis spraken de vrees uit dat de woningcorporatie achter de schermen al plannen heeft gemaakt met het college van b & w. Vaststaat, dat partijen uit de oppositie al van zich lieten horen. Lijst Sanders, SP en PvdA dienden schriftelijke vragen in. Zij wijzen er op dat uit zeker negentig procent van de bewoners wil blijven; dit bleek uit een onderzoek van de Alliantie van drie jaar terug. Wethouder Menno Tigelaar zei in ieder geval te streven naar ‘transparantie’ en heldere communicatie naar alle partijen.

Demonstranten in actie.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie