* Archieffoto
* Archieffoto Ida Bromberg

De voet moet meer van het gaspedaal; meerderheid wil maximumsnelheid verlagen

Politiek

AMERSFOORT De voet moet straks in Amersfoort nog meer van het gaspedaal af, want de stad gaat onderzoeken of er op diverse wegen de maximumsnelheid verlaagd kan worden naar 30 kilometer per uur. Dat is dinsdagavond door de gemeenteraad besloten.

door Jeroen van der Veer

Dat de snelheid naar beneden moet, heeft volgens initiatiefnemer Dirk-Joost van Hamersveld (D66) te maken met het feit dat de stad veiliger en overzichtelijker moet worden. Daar was vrijwel iedereen het in de raad over eens, maar men is wel bang dat er hierdoor sluipverkeer ontstaat op de overige wegen.

De snelheidsverlaging wordt mogelijk toegepast op vernieuwde en/of nieuw aangelegde wegen in Amersfoort. Bij wegen die naast een vrij liggend fietspad liggen, hoeft de snelheid wat betreft Van Hamersveld niet omlaag. Om het plan te doen slagen, moeten hulpdiensten ook toestemming geven. Dat vindt verkeerswethouder Hans Buijtelaar. Volgens hem mag de aanrijtijd van de ambulance, politie en brandweer niet in gevaar komen.

Ondanks dat het definitieve plan nog daadwerkelijk vorm moet krijgen, kon het initiatief wel op een meerderheid in de raad rekenen. PvdA, Lijst Molenkamp, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Amersfoort2014 en SP waren voor. CDA, VVD en Denk stemde tegen. ,,Moeten wij ons niet met nuttige dingen bezig houden”, voegde Denk-fractievoorzitter Tahsin Bulbul nog aan zijn stem toe.

advertentie