Noëlle Sanders (Lijst Sanders)
Noëlle Sanders (Lijst Sanders) Gemeente Amersfoort

Noodkreet raadslid Sanders: 'verruim startersleningen'

11 februari 2020 om 22:23 Politiek

AMERSFOORT De leningen voor starters op de woningmarkt moeten worden aangepast. De huidige voorwaarden zijn dusdanig, dat vrijwel niemand er iets mee opschiet. En dat terwijl zo'n starterslening 'eigenlijk nog de enige manier is voor starters om een huis te kopen'.

Jeroen de Valk

Dit schrijft raadslid Noëlle Sanders (Lijst Sanders) aan deze krant. Ze heeft hierover vragen ingediend aan het college van b & w. Haar voornaamste bezwaar is, dat starters in Amersfoort alleen voor een voordelige lening in aanmerking komen als een woning niet meer kost dan 212.000 euro. Geen reëel bedrag, zo constateert ze na een blik op www.funda.nl. Dit is de meest bezochte website met huizen die te koop staan. 

Ze schrijft: ,,Voor maximaal 212.000 euro staan in Amersfoort net twaalf kleine appartementen en een garage te koop.'' En dat in een stad met ruim 156.000 inwoners. Daar zijn die twaalf appartementjes snel vergeven. Het lijkt erop dat dit maximumbedrag van een grijs verleden dateert. De prijs van de gemiddelde koopwoning in regio Amersfoort is anno 2020 omhoog geschoten tot ruim 3,5 ton.

In Nijkerk ligt de maximale koopprijs bij startersleningen op 310.000 euro. Sanders: ,,Dat is veel realistischer, en daarvoor krijg je ook nog een eengezinswoning.''

HYPOTHEEK Het college zal misschien antwoorden dat de starterslening niet zo populair is, aangezien er in Amersfoort weinig gebruik van wordt gemaakt. Maar Sanders zegt wel te weten hoe dat komt, gezien de beperkingen. 

Een starterslening voorziet in een voordelig lening. Wie voor het eerst een huis koopt, kan maximaal 35.000 van de verkoopprijs lenen zonder daar in de eerste drie jaar rente over te betalen. De koper moet wel aantonen dat hij of zij net niet de volledige hypotheek kan betalen.

In haar vragen legt Sanders voor aan wethouder Menno Tigelaar: Hoe is de prijs van 212.000 bepaald? Is het mogelijk dat maximum te verhogen? Hoeveel geld zit er nog in de 'pot' voor startersleningen?

Sanders vertrok vorig jaar bij D66. Ze begon daarna haar eigen Lijst Sanders, waarmee zij zich onder meer wil inzetten voor betaalbare woningen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie