Een ontwerp van het Smeeing-terrein met tijdelijke bewoning.
Een ontwerp van het Smeeing-terrein met tijdelijke bewoning. Gemeente Amersfoort

Raad stemt in met bouw driehonderd tijdelijke huurwoningen

11 februari 2020 om 22:16 Politiek

AMERSFOORT Amersfoort laat tijdelijke woningen bouwen voor de sociale huur. De betaalbare woningen komen in het voormalige verzorgingstehuis De Liendert aan de Zwaluwenstraat en op een braakliggend terrein op de hoek van de Amsterdamseweg en de Geldersestraat.

Jeroen de Valk

De voorstellen konden rekenen op instemming van alle fracties, zij het niet zonder enig gemopper. Het betrof, zo benadrukte GroenLinks bij herhaling: ,,Een noodmaatregel voor de korte termijn.'' De woningnood is immers immens en tijdelijke woningen zijn beter dan leegstand.

Nóg beter zijn natuurlijk blijvende woningen. De SP vroeg wat de rechten zijn van de tijdelijke bewoners. Worden zij te zijner tijd zomaar op straat gezet? Wethouder Menno Tigelaar liet weten dat hij daar nog op studeert. Maar het staat al vast dat de bewoners op de lijst van woningzoekenden blijven staan.

Het verzorgingstehuis moet in de komende jaren worden omgebouwd tot een complex met 79 appartementen. Woningzoekenden kunnen hier terecht gedurende drie tot vijf jaar. In 2018 kondigde het zorgbedrijf Beweging 3.0 al aan dat het tehuis na een halve eeuw gaat sluiten. De bewoners worden in andere instellingen opgenomen.

TWEE VOETBALVELDEN Op het braakliggende terrein aan de Amsterdamseweg kunnen 170 tot 210 tijdelijke woningen voor eenpersoonshuishoudens worden gebouwd. De gemeente spreekt van 'de locatie Smeeing', aangezien hier tot zo'n vijftien jaar terug autobedrijf Smeeing was te vinden. Het is groot: iets van twee voetbalvelden. Ruimte genoeg voor parkeerplaatsen en ontsluitingswegen op eigen terrein. Dit wijkje mag naar verwacht zo'n tien jaar blijven staan. Om geluidshinder vanaf de Amsterdamseweg tegen te gaan, komt er een 'strip' van containerwoningen die met de rug naar de doorgaande weg worden neergezet. De strip wordt twee woonlagen hoog en functioneert zo als geluidswal.

Dit alles is het resultaat van een onderzoek dat plaatsvond na een verzoek van de gemeenteraad. In het onderzoek werden drie locaties doorgelicht. Eén ervan valt af: de 'kop van Schothorst', tussen de Balladelaan en de Maatweg. Er zou te weinig ruimte zijn. Ook na het opofferen van veel groen zouden auto's gebruik moeten maken van het fietspad. Daarom kan het terrein beter 'een groene invulling' behouden. De fracties drongen aan op een onderzoek naar meer bruikbare locaties.

OPLEVERING Wooncorporatie Portaal wordt ontwikkelaar van de twee bouwplannen die wél reëel worden geacht en krijgt daarvoor een subsidie van 175.000 per jaar. De verbouwing van het tehuis kan enkele jaren duren. De oplevering van de eerste woningen op het Smeeing-terrein zou al eind 2020 of begin 2021 kunnen plaatsvinden.

De gemeente wil hier ook 'kwetsbare doelgroepen' huisvesten. Het gaat dan vooral om jongeren die nu nog in zorginstellingen bivakkeren. Sommigen hebben meer of minder begeleiding nodig zodra ze weer zelfstandig wonen. Op het Smeeing-terrein moet sprake zijn van 'gemengd wonen': een combinatie van reguliere woningzoekenden en 'kwetsbare'  burgers.

Het geheel moet gaan functioneren als een hechte 'community', met gemeenschappelijke ruimtes en ontmoetingsplekken. Ook wordt gedacht aan gezamenlijke voorzieningen zoals een fietsenmaker of wasserette. Om dit alles in goede banen te leiden, komt er een 'dagelijks aanspreekpunt'; een soort conciërge. De maximale huur aan de Amsterdamseweg bedraagt 420 euro per maand.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie