
Deze 5 zaken moet je regelen voordat je start met ondernemen
27 september 2023 om 14:39 PartnercontentEen vaste baan opzeggen voor een bestaan als ondernemer is voor veel mensen een sprong in het diepe. Dit is zeker het geval als je nog niet eerder een eigen bedrijf hebt gehad, want je weet dan namelijk niet wat je kan en mag verwachten. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid begint, ontdek je hier welke 5 zaken je moet regelen voordat je start met ondernemen.
1. Kies een rechtsvorm en bedenk een naam
Je kunt pas beginnen met ondernemer als je staat ingeschreven in het Handelsregister. Voordat je dit kunt doen, moet je eerst een rechtsvorm kiezen. Je kunt onder meer kiezen uit een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), maatschap, besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv). Als je gekozen hebt, ben je er nog niet. Je moet namelijk ook nog een bedrijfsnaam bedenken. Is dit ook gelukt? Dan kun jij je als ondernemer inschrijven. Richt je hiervoor tot de website van de Kamer van Koophandel. Je kunt je inschrijving grotendeels online regelen, maar je moet altijd langskomen bij een fysieke vestiging om deze definitief te maken.
2. Open een zakelijke rekening
Zodra je ingeschreven staat in het Handelsregister, is het verstandig om direct een bedrijfsrekening te openen. Dit is niet altijd verplicht, maar toch raden wij het iedere ondernemer aan. Je voorkomt zo namelijk dat particuliere en zakelijke geldstormen door elkaar lopen, iets wat wel gebeurt als jij je privérekening ook zakelijk gebruikt. Bovendien willen banken vaak niet dat je een privérekening voor je bedrijf gebruikt. Open daarom direct een bedrijfsrekening. Je kunt online een zakelijke rekening openen, waardoor dit je amper tijd en moeite kost.
3. Sluit verzekeringen af
Als ondernemer kun jij je verzekeren voor van alles en nog wat. Omdat je vaak niet verplicht bent om verzekeringen af te sluiten, laat je ze misschien links liggen. Doe dit niet, want het kan je veel meer geld kosten als jij je niet goed verzekert. Verdiep je daarom goed in zakelijke verzekeringen en bepaal welke je wel en niet nodig hebt. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering zijn aan te raden. Daarnaast zijn er waarschijnlijk nog genoeg andere verzekeringen om je in te dekken tegen de risico’s die je bedrijf loopt.
4. Zet een administratie op
Iedere ondernemer is verplicht om een administratie op te zetten. Begin hier bij voorkeur direct mee, want dit scheelt je straks veel tijd. Ben je niet goed met cijfertjes of houd jij je hier liever niet mee bezig? Dan kun je de administratie uitbesteden aan een accountant. Je kunt ook een boekhoudprogramma aanschaffen. Zo’n programma vertelt je precies wat je moet doen. Bovendien kun jij je zakelijke rekening eraan koppelen, waardoor transacties automatisch ingelezen worden. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die de aangifte omzetbelasting voor je klaarzetten.
5. Zorg voor een website
Wie een eigen bedrijf begint, kan niet om een website heen. Als je geen eigen website hebt, ben je online niet vindbaar en dat kan je veel klanten kosten. Veel mensen richten zich namelijk tot het internet als ze een product of dienst zoeken. Heb je geen eigen website? Dan kunnen ze nooit bij jou uitkomen. Reden genoeg om er eentje te maken. Besteed dit eventueel uit aan een professional als je hier zelf geen verstand van hebt. Hier zijn weliswaar kosten aan verbonden, maar je bent verzekerd van een mooie, goedwerkende website.