Afbeelding
Foto: freepik

Geniet thuis nog meer van de zomer met een overkapping

8 juni 2023 om 16:17 Partnercontent

De warme zomermaanden zijn aangebroken en dat betekent dat we weer volop kunnen genieten van het buitenleven. Niets is zo fijn als ontspannen in de tuin, genietend van de zon en het gezelschap van familie en vrienden. Maar helaas kan het Nederlandse weer soms roet in het eten gooien. Regen, wind of te veel zon kunnen ervoor zorgen dat je niet optimaal kunt genieten van je tuin. Gelukkig is er een oplossing: een overkapping. Maar waar moet je op letten als je een overkapping wilt aanschaffen en welke soorten overkappingen zijn er eigenlijk? Wij vertellen je er meer over.

Niet alleen beschutting

Een overkapping aan huis biedt bescherming tegen alle weersomstandigheden en maakt het mogelijk om langer buiten te blijven zitten, ook als het begint te regenen of als de zon te fel wordt. Bovendien creëert een overkapping extra leefruimte in je tuin: je kunt er bijvoorbeeld een loungehoek maken of een eettafel neerzetten voor gezellige diners in de buitenlucht. Een loungehoek of tuinmeubels neerzetten, kan natuurlijk altijd. Maar met een overkapping creëer je veel meer sfeer, stijl en comfort. Met een terrasverwarming kun je bovendien al vanaf vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar genieten van het buitenleven.

Soorten overkappingen

Er zijn verschillende soorten overkappingen verkrijgbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Sommige worden aan de woning bevestigd en andere kunnen los worden geplaatst. De meest populaire soorten zijn:

  • Terrasoverkapping: dit type overkapping wordt meestal bevestigd aan de gevel van het huis, aangezien het terras daar is. Het biedt bescherming tegen regen en zonlicht. Een terrasoverkapping kan ook vrijstaand worden geplaatst of bijvoorbeeld tegen een schutting
  • Pergola: een pergola is een constructie van houten balken en palen, bedekt met klimplanten. Het biedt bescherming tegen de zon, maar niet tegen regen.
  • Veranda: dit type overkapping is vergelijkbaar met een terrasoverkapping, maar heeft ook zijwanden en soms zelfs schuiframen. Hierdoor kun je het hele jaar door gebruik maken van de veranda en heb je extra leefruimte in je huis.

Materialen en constructies

Overkappingen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en constructies, zoals hout, aluminium of kunststof. Vrij nieuw is de constructie met lamellen, waarbij het ‘dak’ is voorzien van lamellen die je in alle richtingen kunt stellen om de lichtinval precies naar wens te regelen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de overkappingen van Lamella.

Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en voordelen:

  • Hout: natuurlijk materiaal dat past bij elke tuinstijl. Hout ‘leeft’ en is erg sfeervol, maar heeft wel regelmatig onderhoud nodig om te voorkomen dat het gaat rotten of verkleuren.
  • Aluminium: lichtgewicht materiaal dat zeer duurzaam is en weinig onderhoud vereist. Aluminium overkappingen hebben vaak een moderne uitstraling. Aluminium kan goed gecombineerd worden met glazen wanden of lamellen.
  • Kunststof: budgetvriendelijk materiaal dat makkelijk schoon te maken is en niet snel zal slijten. Kunststof overkappingen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen.

Montage

Het plaatsen van een overkapping kan op verschillende manieren gebeuren: zelf monteren of laten monteren door een professional. Als je handig bent, kun je ervoor kiezen om zelf de overkapping te monteren om zo kosten te besparen. Maar als je geen ervaring hebt met klussen, dan is het beter om een professional in te schakelen. Zo weet je zeker dat de overkapping veilig en stevig wordt gemonteerd. Zeker bij constructies van metaal of kunststof of met lamellen is dit zeker aan te bevelen.

Hoe kies je de perfecte overkapping?

Bij de keuze voor een overkapping zijn er een aantal vragen die je jezelf kunt stellen: 

1. Hoe wil je de overkapping gebruiken: het hele jaar door of alleen van het voorjaar tot het najaar? 2. Afmetingen: dit is afhankelijk van je wensen en tevens van waar de overkapping moet komen en de afmetingen van die locatie. 3. Hoeveel geld wil je uitgeven? 4. Welk materiaal heeft je voorkeur? 5. Welk type ‘dak’ zou je graag willen; glas, doek, lamellen of anders? 6. Is er een fundering nodig? 7. Ga je zelf klussen, of besteed je het uit? 8. Moet ik een omgevingsvergunning aanvragen?

Er zijn verschillende soorten overkappingen verkrijgbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Het is belangrijk om goed na te denken over de materialen en montage-opties voordat je een keuze maakt. Als je er niet zeker van bent welke optie het beste bij jouw situatie past, vraag dan advies aan een professional. Welke overkapping je ook kiest, zorg dat je tuin goed onderhouden is en je bent zeker van vele uurtjes op vakantie in je eigen tuin! Je profiteert zo thuis nog meer van de zomer en maakt van je tuin een heerlijke plek om te ontspannen en te genieten met familie en vrienden!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie