Afbeelding
Foto: Rawpixel.com door kwanloy

Een gezond werkklimaat creëren

1 juni 2023 om 11:50 Partnercontent

Waardering tonen richting medewerkers is essentieel voor het behouden van betrokken en gemotiveerde medewerkers. Een gezond werkklimaat zorgt voor een hoge productiviteit, betere prestaties en minder medewerkers die wisselen van baan. Er zijn allerlei manieren waarop bedrijven hun waardering naar hun medewerkers kunnen tonen: van prestaties belonen en ontwikkeling stimuleren tot teamactiviteiten en flexibele roosters.

Prestaties belonen
Een belangrijk onderdeel van een gezond werkklimaat is om prestaties te belonen en waardering te uiten richting medewerkers. Dit kan in de vorm van een compliment of een financiële bonus. Een andere vorm om prestaties te belonen is aan de hand van relatiegeschenken. Een relatiegeschenk is ideaal voor de feestdagen of voor een specifieke mijlpaal. Vaak wordt er gekozen voor een gegraveerde pen, een mooie broche of een ander item dat past bij de medewerker. Relatiegeschenken kunnen ook gebruikt worden om banden met klanten te versterken bijvoorbeeld door een bic aansteker te bedrukken en gratis mee te geven. Voor medewerkers zijn gepersonaliseerde aanstekers een betere keuze.

Ontwikkeling stimuleren
Voor een gezond werkklimaat is het belangrijk om ontwikkeling te stimuleren. Medewerkers hebben uitdaging nodig en als ze te lang op hetzelfde niveau blijven hangen, raken veel mensen gefrustreerd. Als er dan geen mogelijkheden binnen het bedrijf lijken te zijn, neigen ze naar een nieuwe functie. Dit draagt niet bij aan een gezond werkklimaat, omdat de hoeveelheid medewerkers die wisselt te hoog is en er algemene ontevredenheid heerst. Werkgevers dienen ontwikkeling te stimuleren. Dit zorgt niet alleen voor een gezond werkklimaat voor medewerkers, maar biedt ook voordelen voor het bedrijf. Medewerkers met nieuwe vaardigheden helpen een bedrijf groeien.

Teamactiviteiten
Het organiseren van teamactiviteiten versterkt het werkklimaat. Het is een perfect moment om elkaar te leren kennen op een persoonlijker niveau. Tijdens werkuren gaat het vaak over werk gerelateerde zaken, maar het kan uiterst nuttig zijn om collega’s te leren kennen op persoonlijker vlak. Dit zorgt voor meer empathie tussen collega’s en voor een hechtere band. Hierdoor voelen medewerkers zich meer op hun plaats op werk. Teamactiviteiten zijn niet alleen leuk, maar zorgen ook voor betere resultaten. De verbeterde werksfeer maakt samenwerken makkelijker en levert creatievere resultaten van hogere kwaliteit op.

Comfort en flexibiliteit
Werkcomfort en –flexibiliteit zijn van groot belang voor veel medewerkers en helpen bij een gezond werkklimaat. Dit kan bijvoorbeeld gaan om ergonomische werkplekken met comfortabele bureaustoelen en in hoogte verstelbare bureaus. Dit helpt medewerkers om comfortabeler te werken en voorkomt gezondheidsproblemen. Een gezonde bedrijfslunch is een andere manier om bij te dragen aan het comfort van medewerkers. Zo krijgen medewerkers voldoende voedingsstoffen binnen om de rest van de dag aan te kunnen en draagt dit bij aan hun persoonlijke gezondheid. Ook een flexibel werkrooster wordt gewaardeerd. In een gezond werkklimaat doet een werkgever niet moeilijk als een medewerker een keer eerder naar huis gaat of liever een dag thuis wil werken, indien mogelijk. Zo lang resultaten behaald worden, helpt dit juist bij een gezond bedrijfsklimaat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie