Afbeelding
Foto: Erik Mclean via Unsplash

Hoe verwarm je je huis op een betaalbare manier?

5 april 2023 om 11:46 Partnercontent

De kosten voor stroom en vooral gas zijn sinds 2022 fors gestegen. In 2023 dalen de prijzen weer, maar niemand weet voor hoe lang dat zal zijn. Ook stroom is flink duurder geworden, maar nog altijd goedkoper dan aardgas. Daarom zoeken steeds meer mensen naar manieren om hun huis efficiënt te verwarmen zonder dat dit het grootste deel van hun inkomen kost. Daar zijn natuurlijk investeringen voor nodig, maar die verdien je in bepaalde gevallen terug door besparing op je stookkosten.

Wat als isoleren geen optie is

Als je in een oudere woning woont dan kan het zijn dat je huis geen spouwmuren heeft. Vroeger werden huizen gebouwd met eensteensmuren. Dan is isoleren van de spouw natuurlijk geen optie. Je kunt wel panelen tegen de binnenkant van de muur plaatsen of radiatorfolie achter de radiatoren van de cv installatie. Een andere optie is infrarood verwarming. Een infrarood paneel kun je eenvoudig plaatsen tegen een muur. Je zet het paneel alleen aan als je de warmte nodig hebt. Het warmt snel op zodat je snel aangename warmte hebt.

Is de open haard een optie?

Veel mensen kopen een open haard om weer ouderwets hout te gaan stoken. Natuurlijk kan dit een optie zijn maar er zijn wel een paar nadelen. Zo moet je hout soms meerdere jaren laten drogen voordat het geschikt is voor in de kachel. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je schoorsteen jaarlijks wordt geveegd. Die moet namelijk goed trekken om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Tot slot kan hout stoken overlast geven, zeker bij bepaalde weersomstandigheden. Het RIVM waarschuwt regelmatig dat het soms beter is om geen houtkachel te stoken, bijvoorbeeld bij mist of weinig wind.

Klussen in huis voor betere isolatie

Als je handig bent met klussen dan kun je maatregelen nemen om je huis goed te isoleren. Je kunt bijvoorbeeld platen tegen de binnenmuren monteren die de kou buiten en de warmte binnen houden. Als je nog op zoek bent naar goed gereedschap dan kun je misschien gebruik maken van een accuboormachine aanbieding. Een zaagmachine en een goede schroefmachine zijn in dat opzicht natuurlijk ook wel handig. Door gebruik te maken van machines op een accu heb je geen stopcontact in de buurt nodig en hoef je ook niet met kabelhaspels aan de slag.

Meer woongenot

Wanneer je isolatiemaatregelen neemt voor je woning betekent dat niet alleen dat je energie bespaart. Je verhoogt ook het woongenot. Je hebt minder snel last van tocht en vocht in huis en dat is natuurlijk een flinke verbetering. Wat ook wel prettig is: er zijn verschillende mogelijkheden voor subsidie als je verduurzaamt. Onderzoek dus altijd of er mogelijkheden zijn zodat je geen geld laat liggen. Na verduurzaming krijgt je woning zeer waarschijnlijk ook een hoger energielabel. Dit label is verplicht als je je huis verkoopt. Een hoger energielabel levert doorgaans een hogere verkoopprijs op Het verschil tussen label C en A kan oplopen tot tienduizenden euro’s.

Verduurzamen kan stap voor stap

Het is zeker niet zo dat je je huis binnen een jaar helemaal moet verduurzamen. Natuurlijk is het prettig als de energiekosten omlaag kunnen. Maar verduurzamen kost natuurlijk ook geld. Het is helemaal geen probleem als je dit gefaseerd doet. Neem eerst de maatregelen waar je het meeste behoefte aan hebt of die je op dit moment kunt financieren. De rest komt dan wel op een later moment. Niemand verwacht van huiseigenaren dat ze de verduurzaming van hun woning in sneltreinvaart regelen. Ook verhuurders doen dit lang niet altijd. Ook zij kunnen hun geld immers maar één keer uitgeven en maken dus een lange termijn planning voor dit groot onderhoud.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie