Afbeelding
Shutterstock

Tips om mobiliteit te verbeteren bij ouderen

19 december 2022 om 12:31 Partnercontent

Steeds meer ouderen raken beperkt in hun mobiliteit en doen een beroep op hulpmiddelen en voorzieningen, die hen helpen beter te kunnen functioneren. Voorbeelden van dit soort hulpmiddelen en voorzieningen zijn een looprek, rollator, wandelstok of scootmobiel. Het is inmiddels algemeen bekend dat senioren langer thuis kunnen blijven wonen en deze hulpmiddelen zo lang mogelijk kunnen vermijden als zij actief blijven en regelmatig bewegen. Dit kan echter knap lastig zijn als de ouderen dit niet gewend zijn, met onderstaande tips kom je een heel eind.

In huis blijven bewegen

Veel ouderen zijn geneigd om alles wat ze nodig hebben om zich heen te verzamelen. Zo leggen ze bijvoorbeeld de bijzettafel vol met kranten en staat de rollator vlak naast de bank. Toch kan beweging ook simpelweg in de veilige thuisomgeving plaatsvinden. Bijvoorbeeld door op te staan om koffie te zetten, te koken, trap te lopen (als dit gaat) en af en toe een wandelingetje door het huis te maken. Het zijn kleine simpele dingen die wel een enorm verschil kunnen maken bij de mobiliteit voor ouderen.

Creëren van nieuwe gewoontes

Het belangrijkste is om nieuwe gewoontes te creëren. Als ouderen in hun oude patronen, en op de bank, blijven hangen verandert er natuurlijk niks. Naast het bewegen in huis, zijn er nog andere nieuwe gewoontes die gecreëerd kunnen worden. Gaat iemand bijvoorbeeld elke dag koffie drinken bij de buurvrouw? Dan kun je er ook eens voor kiezen om samen een rondje door het park te wandelen en bij een café daar een koffietje te doen, of om een thermoskan mee te nemen. De sociale afspraak kan dan gewoon doorgaan, maar in een andere vorm.  

Activiteitenclub voor senioren

Veel gemeenten bieden sport- en activiteitenprogramma’s aan voor ouderen om in beweging te blijven: zogenaamde activiteitenclubs. Naast dat ouderen zo beter in beweging blijven, is het ook weer een manier om sociale contacten op te doen. Een echte win-win situatie dus.

Laat ouderen zelf de regie houden

Naasten hebben vaak de neiging om zorgtaken uit handen te nemen om hun dierbare te ontlasten, maar dat is niet altijd de beste oplossing. Je hoeft ze ook niet alles zelf te laten doen, maar ga bijvoorbeeld mee met boodschappen doen in plaats van dat jij de boodschappen voor je dierbare doet. Zo is je dierbare er zelf ook even uit.

Met deze tips kan je de mobiliteit van ouderen aanzienlijk verbeteren. Ouderen die voldoende bewegen blijven langer zelfstandig en zelfredzaam. Ook houden ze hun spieren en uithoudingsvermogen op peil. Mobiliteit voor ouderen is dus zeer belangrijk. Nog steeds moeite met het helpen van je naasten? Dan kun je contact opnemen met Medipoint voor advies.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie